Enschede

VIDEO | Rijke geschiedenis, geen museum

Het is een opmerkelijke vaststelling: Enschede heeft een rijke geschiedenis maar, in tegenstelling tot vrijwel alle omliggende plaatsen, geen plek waar die historie voor bezoekers overzichtelijk te vinden is. Geert Bekkering, lid van de Historische Sociëteit Enschede Lonneker, vindt dat maar wonderlijk.

463740 HKEB0164
Ernst Bergboer | 1Twente

âIemand die hier komt wonen of een toerist, kan nergens iets vindenâ, verwonderde Bekkering zich in 1Twente Vandaag. Bekkering, zelf geen Twent, vindt dat een groot gemis. âIk wil weten waar ik woon en daar bij horen.â Van Bekkering mogen ze, net als bij J.J. van Deinse - de schrijver van het Twentse volkslied - de tekst âHij had Twente liefâ op de grafsteen beitelen.

De verdwenen oudheidkamer
Enschede heeft wel zoân plek gehad, waar de geschiedenis gebundeld te vinden was. In 1905 richtten textielfabrikanten een oudheidkamer voor heel Twente op in Enschede. Die hadden daar, zo stelde Bekkering, de tijd en het geld voor. Ook in het Rijksmuseum Twenthe, dat in de jaren dertig werd gebouwd en ingericht, was en is veel aandacht voor de oudheidkunde van Twente. Maar met het verdwijnen van de oudheidkamer uit het museum, verdween ook een overzicht van de geschiedenis van Enschede.

âDe Museumfabriek heeft de collectie overgenomen, maar een kleiner onderwerp als die geschiedenis van Enschede past niet in het concept van dat museumâ, volgens Bekkering. âDaar willen ze alle integraal doen: natuur, textiel en historie.â

Honderd, tweehonderd vierkante meter is een mooi begin
Bekkering droomt van honderd of tweehonderd vierkante meter op de begane grond van de Noordmolen. Bijvoorbeeld. âDat is al heel wat. Om mee te beginnen.â Hij ziet wisseltentoonstellingen voor zich, zo nu en dan. âEr zijn nog steeds mensen die me vragen waar de Man van Mander gebleven is, of die leuke miniatuur van een nagebouwd hunebed. En er is hier keramiek gemaakt. Fantastisch! Niet alleen lasdoppen, technische keramiek, maar ook prachtige modieuze asbakken.â

Alvast een balletje opgooien
Bekkering, die onlangs tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau werd geslagen, gooide alvast een balletje op bij burgemeester Onno van Veldhuizen. âDie is wel voor. Hij zei meteen: âIn Hoorn is een mooi museum, joh!ââ Hoorn is de gemeente waar van Veldhuizen eerste burger was voor hij in Enschede de eed aflegde.

Hoorn telt zelfs twee historische musea, beide van naam: het Westfries museum met een overzicht van de lokale geschiedenis ten tijde van de Gouden Eeuw en het Museum van de Twintigste Eeuw. Van Veldhuizen zal op dat laatste museum gedoeld hebben. âEnschede stelde voor 1850 niet veel voorâ, zei ook Bekkering, âmaar de geschiedenis daarna is rijk.â De tijd zal leren of een Enschedese equivalent van tot de erfenis van Van Veldhuizen aan de stad zal behoren.

Kijk hieronder naar het hele gesprek met Geert Bekkering.

Beeld: Ernst Bergboer
Geert Bekkering: âEr is zat te vinden.â