Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO, PREVIEW | Orpheus, de film in plaats van de voorstelling

463825 Schermafbeelding 2020 07 10 om 193450

Hoe doe je een orgie-scène op anderhalve meter afstand? Dat is waarschijnlijk de meest in het oog springende vraag geweest, nadat de Maakers noodgedwongen hun theatervoorstelling tot een film moesten ombouwen. Daarom staat ie ook hier, in de inleiding. Maar de verbouwing is gelukt. De eerste scènes zijn klaar. Lancering van de film wordt volgende week verwacht.

Ernst Bergboer | 1Twente

Orpheus is een project van de Theatermakerij en de Nationale Reisopera. In de oorspronkelijke opzet ging het om een moderne theaterbewerking van de Griekse tragedie, waarbij de belangrijkste rol was weggelegd voor de Maakers.

Corona en het dreigende einde van de mythologie van de Maakers
Het zijn die Maakers - de acteurs zelf - geweest die de belangrijkste ingrediënten voor het script bedachten. Zij leverden ook de teksten voor de muziek en verzorgden de uitvoering ervan. De première stond voor begin april gepland in de Enschedese Kleine Willem. Toen corona de regie overnam, leek dat het einde van het Orpheus van de Maakers te betekenen. Belangrijke reden: na de vakantie vliegt een groot deel van hen uit. Meestal vanwege studie. De Maakers zijn jong en een heel aantal van hen vertrekt.

Het was niet meer gelukt om hen bij elkaar te krijgen , vertelde Karine Roldaan, artistiek leider van de Theatermakerij. Het stuk laten uitvoeren door een andere cast, gaat niet. Dat is niet de opzet van de Maakers. Dit zijn hun teksten, hun muziek. Het is hun stuk. Dat kun je niet met andere mensen op de planken brengen.

Alles op de schop
Dat betekende ook dat die Maakers met de keus om er een film van te maken weer aan de bak moesten. Het script, de scènes, posities - alles moest om. Niet alleen omdat anderhalve meter de minimale speelafstand moest zijn, ook omdat film wezenlijk anders is dan theater. Roldaan: In het begin zit een scène die en orgie verbeeldt. Orpheus en Euridice gaat natuurlijk over de liefde. In de voorstelling was die vrij fysiek. Dat moest op anderhalve meter, maar dan denk je eerst: dat is onmogelijk. De Maakers vonden er wat op: iets dat misschien nog het meest lijkt op een gespiegelde dans, waarbij de twee danspartners meegaan met elkaars bewegingen.

Zo is het hele script ontmanteld en opnieuw opgebouwd. Dat is heel veel werk geweest , vertelde Roldaan in 1Twente Vandaag. Veel schrappen, selecteren wat er echt in moet. Ik heb met de jongeren een compleet nieuw storyboard gemaakt.

Betoverend resultaat
Het resultaat is een betoverende film, afgaand op de eerste paar scènes de Roldaan meenam naar 1Twente, van een minuut of twintig. Ergens eind volgende week of de week erna komt ie uit. Hij zal dan te zien zijn op de websites van de Theatermakerij en de Nationale Reisopera, maar ook op de kanalen van 1Twente.

Roldaan overweegt de film in te zenden voor filmfestivals voor korte films. Daar is ie goed genoeg voor, denk ik.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Karine Roldaan: Twintig minuten - ik dacht eerst aan tien. Maar dat moet eigenlijk ook wel, het is een mythe van tweehonderd bladzijden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.