Enschede

Wie wordt de nieuwe CDA-lijsttrekker: Omtzigt of De Jonge?

Het blijft nog even spannend wie de nieuwe lijsttrekker van het CDA wordt. In de eerste stemronde hebben Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt de meeste stemmen gekregen, maar dat aantal was te weinig voor de vereiste absolute meerderheid. Zij gaan het nu in een tweede stemronde samen uitmaken.

463996 907008
Redactie | Tubantia

Mona Keijzer valt af. De Jonge haalde in de eerste ronde 48,7 procent van de stemmen. Omtzigt kreeg 39,7 procent van de stemmers achter zich. Keijzer bleef daar met 11,6 procent ver bij achter. Volgens partijvoorzitter Rutger Ploum hebben de leden 'massaalâ gestemd. Uiteindelijk nam 66,2 procent van de 40.000 leden de moeite om een stem uit te brengen.

Hoekstra

Nummer twee Omtzigt moet flink aan de bak om De Jonge te verslaan. Hij zegt 'trotsâ te zijn op het resultaat in de eerste ronde en zegt nog een paar dagen 'keihardâ door te gaan. Volgens Omtzigt moet het CDA ervoor zorgen dat er een 'nieuw sociaal contractâ komt tussen de overheid en de burger. Het Kamerlid zegt als leider binnen een team te willen optrekken. Hij noemt daarbij expliciet de namen van Keijzer en minister van Financiën Wopke Hoekstra als lid van dat team.

Binnen het CDA werd lang verwacht dat ook Hoekstra een gooi naar het leiderschap zou doen. Hij zag echter af van een kandidatuur, omdat hij zich meer ziet als bestuurder dan als beroepspoliticus.

Keijzer gaat voor Omtzigt
Keijzer zegt teleurgesteld te zijn in haar uitslag. Ook in 2012 slaagde zij er niet in lijsttrekker te worden. Zij legde het toen af tegen Sybrand Buma.

Keijzer kondigt aan in de tweede stemronde op Omtzigt te zullen stemmen. Volgens de Volendamse heeft de Twentenaar het beste verhaal, omdat hij van het CDA een volkspartij wil maken. Ook heeft Omtzigt zich afgelopen jaren volgens haar bewezen als iemand die voor burgers opkomt die door handelen van de overheid in de problemen komen.

Stemming over
CDA-leden konden sinds afgelopen maandag stemmen, maar kregen op woensdag te horen dat de stemming over moest, omdat er een onveiligheid in het stemsysteem was geconstateerd. Volgens de partij waren er geen aanwijzingen dat de stemmen gemanipuleerd zijn. Om het zekere voor het onzekere te nemen werd echter besloten de stemprocedure over te doen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman