Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Komeet Neowise: stuk ijs van 5 kilometer

464267 HKEB0288

Een keer in de 5000 tot 7000 jaar komt de komeet C/2020F3 Neowise zo dicht bij de aarde dat we hem met het blote oog kunnen zien. Sinds een aantal dagen is het weer zo ver en kunnen we de bijzondere ster, bestaande uit ijs, stof en steen, volgen. Op 23 juli, zo vertelt Egor Tamarin van de Space Society Twente, is hij de komeet het helderst te zien.

Redactie | Laura Ratering

Komeet Neowise is in feite een stuk ijs van vijf kilometer. Niet alleen dat. Hij zweeft op een afstand van zo n 130 miljoen kilometer boven ons hoofd. Het is een periodiek komeet , legt Tamarin uit. Zijn helderheid komt door de samenstelling van materialen. Door de zon smelt het ijs waaruit Neowise bestaat. Hierdoor komen bepaalde stoffen vrij en we kunnen hem zo overduidelijk zien.

Nog 10 dagen
Voor het laatst werd een komeet van deze soort in 1997 gezien. Die was 18 maanden zichtbaar , aldus de expert. Kometen verdwijnen niet zomaar. Ze blijven wel even zichtbaar. Neowise is bijvoorbeeld nog tien dagen zichtbaar.

Wie de komeet wil zien, kan dit het beste in de avond of vroeg in de ochtend doen. In de avond moet je naar het noordwesten kijken en s ochtends naar het noordoosten , zegt de voorzitter van Space Society Twente.

Bekijk het hele interview met Egor Tamarin hieronder terug.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.