Verkeer
Weer
Zoek
Nieuws
Enschede

Wie gratis energiebesparende producten wil, moet gas geven

Afgelopen week viel ‘ie in de bus. De groene brief van wethouder Jeroen Diepemaat. Zijn brief en de huis-aan-huisverspreide energiekrant Enschede Bespaart maakten dat inmiddels al meer dan zevenduizend Enschedeërs een bestelling hebben gedaan bij het Energieloket Enschede. “Het loopt storm”, zegt de wethouder en dat maakt dat niet alle energiebesparende producten nog verkrijgbaar zijn.

“Het aanbieden van die gratis producten is een ongekend succes. Het gaat heel hard. Die Bespaarshop moet ook leeg al is het best vervelend als je achter het nest vist”, aldus de wethouder in 1Twente Vandaag.

Klein en dicht bij huis om energie te besparen. “Want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. Daarbij zijn het allemaal dingen die je tientjes per jaar schelen.”

Diepemaat heeft het over de eerste stap. Enschedeërs helpen om energie te besparen. Dat helpt, zegt hij, voor de volgende stappen die veel ingrijpender zijn. Bijvoorbeeld het aardgasvrijmaken van alle huizen in de stad of de echte energietransitie waarbij we overschakelen van fossiele naar duurzame opwekking van energie met behulp van wellicht windmolens en heel veel zonnepanelen. Dat is andere koek.

“Dat is best wel een opgave”, vindt Diepemaat. “We ontkomen er niet aan om huizen die slecht zijn te slopen, al is dat uiteindelijk een besluit van de eigenaar.” Ook over de aanleg van het duurzame Warmtenet dat onder andere in Hengelo in de pilotwijk De Nijverheid op verzet stuit, is de wethouder duidelijk. “We zijn nog niet zover. In een oude wijk als Twekkelerveld is het goedkoper om het Warmtenet aan te leggen, maar in de praktijk zal het wel een mix van oplossingen worden waar ook warmtepompen worden ingezet.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.