Enschede

Vijf Enschede-spelden uitgereikt: ‘symbool voor vele tienduizenden’

Vijf Enschedeërs zijn op een bijzondere manier onderscheiden voor hun inzet in de stad. Zaqia Hussain, Frans Feil, Marinus Gouma, Noman Gouriye en Gerd Voogsgerd kregen een Enschede-speld. Dat maakte Burgemeester Henk Jan Meijer bekend in zijn Nieuwjaarstoespraak. ‘In dit bijzondere jaar zouden we er duizenden hebben kunnen uitreiken, maar tegelijkertijd doen we dan een groot aantal anderen schromelijk tekort.’

ENSCHEDE SPELD 1
Alle 5 decorandi op een rij © Foto's: Gemeente Enschede / Bewerking: 1Twente

Met de Enschede-speld worden jaarlijks inwoners in het zonnetje gezet die net even een stapje meer hebben gezet voor de samenleving. De vijf uitverkorenen werden door de wethouder van hun stadsdeel op de hoogte gebracht van hun decoratie via een beeldverbinding. Vervolgens hebben zij de speld ontvangen, met een bloemetje en een taartje. Extra bijzonder dit jaar: Zaqia Hussain kreeg de honderdste Enschede-speld sinds het begin van de uitreikingen in 2007.

icon_main_quote_red_glyph

'Zij staan symbool voor de vele tienduizenden die ervoor gezorgd hebben dat Enschede overeind is gebleven'

Gemeente Enschede

In dit coronajaar is niet alleen de uitreiking, maar ook de motivering erachter anders. ‘De vijf mensen die dit jaar een Enschede-speld ontvangen (uit ieder stadsdeel één), staan wat het college betreft ook symbool voor de vele tienduizenden Enschedeërs die ervoor gezorgd hebben dat Enschede, ondanks het corona-virus, overeind is gebleven’, stelt de gemeente.

Een overzicht van de decorandi en hun curricula vitae is te zien onder onderstaande foto.

Enschede speld
Zo ziet een Enschede-speld eruit © Gemeente Enschede

Zaqia Hussain

Zaqia Hussain zet zich sinds 2014 in als vrijwilliger bij Power Royael door sociaal juridische ondersteuning aan wijkbewoners te bieden. Zij coördineert ook de keuken van Power en is een dragende kracht van het wijkproject ‘wereldgerechten’. De afgelopen 2 jaar is ze ook actief voor ‘t Ni-je Terphoes, het wijkcentrum in de wijk Boswinkel dat door vrijwilligers draaiende wordt gehouden. Zij is nauw betrokken bij de ontwikkeling naar verzelfstandiging van het wijkcentrum en is aanspreekpunt voor de vrijwilligers en gebruikers van ’t Ni-je Terphoes.

Zaqia Hussain
Zaqia Hussain © Gemeente Enschede

Frans Feil

Frans Feil is al bijna 17 jaar voorzitter van het bestuur van de Stichting Kinderboerderij Enschede Noord. Onder zijn leiding is veel tot stand gebracht, zoals de hooikap als overdekte ontmoetingsplek op het terrein, diverse nieuwe verblijven voor de dieren, renovatie en asbestsanering van de kapschuur en een nieuwe werkplaats, het opknappen van de verrommelde omgeving en perceelafscheidingen en er is ruimte gegeven aan initiatief Jeugdtuin, het opknappen van het buitenerf en verbeteren van de verbinding en toegankelijkheid vanuit de wijk en de schaapskooi op Mekkelholtmoat. In november 2020 heeft de vastgoedoverdracht van de gemeente naar de Stichting plaatsgevonden en liggen er mooie toekomstplannen.

Frans Feil
Frans Feil © Gemeente Enschede

Marinus Gouma

Marinus Gouma zet zich al jaren in voor de wijkbewoners in de wijk Velve-Lindenhof. Dit doet hij onder meer via de buurtkamer De Vleeschhouwerij, door het geven van computerlessen voor ouderen en via de wijkraad waar hij al ruim vijf jaar deel van uitmaakt en sinds 2 jaar voorzitter van is. De laatste jaren is Marinus Gouma vooral bezig geweest met het omvormen van het wijkraadswerk tot het Netwerk Velve-Lindenhof. Doel is om iedereen die ook maar enigszins bijdraagt aan een betere wijk een gelijke positie te geven zodat het netwerk van mensen zorgt voor een mooie, leefbare wijk.

Marinus Gouma
Marinus Gouma © Gemeente Enschede

Noman Gouriye

Noman Gouriye werkt al ruim 7 jaar als gastheer bij wijkcentrum De Magneet. Hij is bijna dagelijks aanwezig als zeer behulpzame en gastvrije gastheer. Hij begeleidt de andere vrijwilligers en maakt ook het rooster voor hen. Ook zorgt hij er bijna voor dat De Magneet er zowel binnen als buiten op en top uitziet.

Noman Gouriye
Noman Gouriye © Gemeente Enschede

Gerd Voogsgerd

Gerd Voogsgerd behartigt met verve de belangen van de markt en de dagmarkt in Enschede. Hij zit al tientallen jaren in het bestuur van de Marktbond (Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (C.V.A.H.)), waarvan hij ongeveer 30 jaar penningmeester is geweest. Hij heeft een groot hart voor Enschede en is altijd opgekomen voor de belangen van de stad zoals bijvoorbeeld voor een bereikbare en aantrekkelijke stad (masterplan Van Heekplein, Koningsplein, parkeren). Zijn goede en kritische blik wordt hierbij zeer gewaardeerd. Hij heeft ook jarenlang een belangrijke rol gespeeld bij de voormalige Federatie Centrumondernemers Enschede (FCE) en heeft die nu nog steeds in het OndernemersFonds (OF).

Gerd Voogsgerd
Gerd Voogsgerd © Gemeente Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.