Twente

De beentjes van Sint-Hildegard beste Nederlandse film van het jaar

De Twentse film De beentjes van Sint-Hildegard is volgens de Nederlandse filmjournalisten de beste Nederlandse bioscoopfilm van 2020. De Twentse productie was dit jaar een grote hit in de bioscopen.

700.000 bezoekers

Bij de Twentse première in februari in Kinepolis Enschede werd de film in maar liefst negen zalen vertoond. In totaal trok 'De beentjes' dit jaar meer dan 700.000 bezoekers naar de bioscopen. En dat ondanks alle coronamaatregelen die dit jaar golden.

De beentjes van Sint-Hildegard kreeg van beroepsvereniging Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) de meeste punten in de categorie Nederlandse film. En liet daarmee 'Kom hier dat ik u kus' achter zich. Zo'n 60 filmjournalisten stemden mee in een enquête.

Herman Finkers

In de film, die volledig in Twents dialect is, staat het echtpaar Jan (Herman Finkers) en Gedda (Johanna ter Steege) centraal. Jan voelt zich verstikt in hun jarenlange huwelijk en gaat op een eigengereide manier op zoek naar meer vrijheid. Herman Finkers schreef zelf het scenario voor de film met Johan Nijenhuis (uit Markelo) als producent.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.