Hengelo
Cultuur

Hengelo krijgt op oudejaarsavond een lichtshow van liefst 4,5 uur

Hengelo krijgt zijn lichtspektakel tijdens de jaarwisseling. Initiatiefnemers Ton Nieuwenhuis en Martin Ciesluk van ‘Het Hengelicht’ hadden weken geleden de organisatie al in gang gezet, maar er was nog onzekerheid of het doorgang kon vinden, omdat een niet onbelangrijk detail nog geregeld moest worden: de kosten. De benodigde 20.000 euro zijn nu gevonden.

Hengelicht tjeerd derkink
Op acht verhoogde plekken in en om de stad komen installaties en daarnaast rijden er 24 auto’s met aanhanger rond. © Tjeerd Derkink

Gemeente vult bedrag aan tot 20.000 euro

Dat wil zeggen: via een crowdfundingsactie en een paar grote sponsoren is een paar duizend euro opgehaald, voor de rest van het geld staat gemeente Hengelo garant. “Veel ondernemers, particulieren en stichtingen zoals Hengelo Promotie en Stichting Centrummanagement Hengelo hebben een bijdrage toegezegd aan dit hartverwarmende initiatief. De gemeente komt de eerdere toezegging na en zal het resterende bedrag betalen”, laat een gemeentewoordvoerder weten. Dat geld was al gereserveerd voor een vuurwerkshow.

icon_main_quote_red_glyph

“Het vuurwerkverbod was net afgekondigd en zelf heb ik afgelopen jaar privé nogal wat tegenslag gehad. Ik wilde iets moois doen voor de stad en voor mezelf.”

Ton Nieuwenhuis

Grootse finale van half uur

Hierdoor zal het luchtruim boven Hengelo met oud en nieuw mooi verlicht worden. Het begint om 20.00 uur. Tegen middernacht zal het licht heel even doven, om daarnaar weer te ontbranden voor een grootse finale van ongeveer een half uur. Grafisch ontwerper Ton Nieuwenhuis en lichtkunstenaar Martin Ciesluk zijn blij dat ze nu hun project kunnen afronden: “Wij willen een signaal afgeven van verbroedering tijdens oudejaarsavond. De Hengeloërs iets moois geven, een hart onder de riem steken”, laat Nieuwenhuis weten.

Vuurwerkverbod

Hij kwam anderhalve maand geleden met het idee. “Het vuurwerkverbod was net afgekondigd en zelf heb ik afgelopen jaar privé nogal wat tegenslag gehad. Ik wilde iets moois doen voor de stad en voor mezelf. Ik heb Peter van Marle benaderd, die namens de gemeente verantwoordelijk is voor de verlichting in de binnenstad, en Martin Ciesluk, waarmee ik al vaker heb samengewerkt. Ondanks dat hij nog jong is, heeft hij al erg veel ervaring met dit soort producties.”

Geen gevaar voor luchtvaart

Er moet namelijk nogal wat geregeld worden. Van techniek en logistiek tot verzekeringen. Nieuwenhuis: “Martin heeft ons plan zelfs voorgelegd aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Die dienst zorgt er onder meer voor dat de luchtvaart niet in de problemen komt. We zullen immers nogal wat licht de lucht in slingeren!” Op acht verhoogde plekken in en om de stad komen installaties en daarnaast rijden er 24 mobiele units (auto’s met aanhanger, red.) rond. Overal in de stad kun je ze ’s avonds zien rijden.” Het wordt zeker geen kermis, bezweert Nieuwenhuis: “Het moet vooral sferisch worden, rust uitstralen. Er zal geen muziek klinken en we willen niet dat mensen samenkomen.”

Alphatoren

Het tweetal heeft gehoord van de plannen die er zijn voor een soortgelijke show vanaf de Alphatoren in Enschede: “Toen ik dat hoorde, dacht ik eerst even: ‘verdikke, ik dacht dat ik iets unieks had bedacht’, maar het is natuurlijk geweldig dat Enschedeërs die nacht ook iets moois te zien krijgen. Wat dat betreft zouden Hengelo en Enschede best meer mogen samenwerken. Ik zag afgelopen week het interview met Metropooldirecteur Johan de Jong bij 1Twente en wat samenwerking betreft is hij wel een lichtend voorbeeld voor de regio.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.