Verkeer
Stuur appje
Zoek

Waterstaatskerk houdt deuren gesloten met kerstmis

Hans Wachtmeester kan niet wachten op het moment dat de kerk weer vol zit, maar voorlopig moet deze herder zijn schaapjes online toespreken: "Op die manier kunnen we elkaar toch een soort van vasthouden, ondanks het coronavirus." De predikant van de PKN-afdeling Hengelo was dinsdag 15 december te gast in Hengeloos Peil en blikte vooruit naar een lege kerk met kerstmis, maar ook naar een jaar waarin alles weer langzaam normaal moet gaan worden.

"In maart en april van dit jaar, net nadat de kerken waren dichtgegaan, hadden we zo'n duizend mensen die de dienst online volgden. Toen was er kennelijk een grote behoefte aan een hoopvol verhaal. Tegenwoordig luisteren en kijken er zo'n 200 à 300 mensen, ongeveer het aantal dat in de kerk past. Nu is er kennelijk meer berusting, maar wel in de verwachting dat alles straks weer goed komt."

Wachtmeester merkt nog niks van een mogelijke ontkerkelijking door het virus: "Tijdens het begin van de pandemie had ik geen zicht op de achterban. Het contact was helemaal weg. Dat zag ik als het grootste probleem van deze crisis. Nu we met de meeste mensen weer contact hebben, hoor je wel dat de ontmoeting en het samen zingen echt gemist worden. Ik verwacht dan ook dat mensen niet kunnen wachten om weer naar de kerk te gaan, als dit achter de rug is."

Waterstaatskerk
In de Waterstaatskerk worden tijdens de kerstdagen geen vieringen gehouden voor publiek.
Beeld: 1Twente

Over zijn rol is Wachtmeester duidelijk. Die is niet veel anders dan die van de minister-president of de burgemeester: "Mark Rutte had zijn toespraak van afgelopen maandag voor een groot deel in de kerk kunnen afsteken en omgekeerd zou ik zijn verhaal in de kerk kunnen vertellen. We zijn voor elkaar allemaal een beetje herders."

Naast dominee is Hans Wachtmeester ook begrafenisondernemer. Die beroepen hebben veel gemeen: "Als je als dominee te maken hebt met een overlijden gaat het ook over afscheid nemen, het zoeken naar woorden om iemand te herinneren en de achterblijvers te helpen hoe ze verder moeten. Daar overlapt het werk met dat van een uitvaartleider. Echter, als uitvaartleider moet je anno 2020 mensen helpen omgaan met afscheid nemen op de vierkante meter. Je mag bij een uitvaart dan wel 100 gasten hebben, maar de meeste ruimtes zijn daar niet op berekend. Dat maakt het lastig."

Lastig is het ook om mensen de deur te wijzen, wanneer de kerk het maximaal toegestane aantal van 30 bezoekers heeft bereikt. "Daarom gaan we met kerst helemaal dicht. Zodat onze gastvrouwen geen politieagentje hoeven te spelen."

“Mark Rutte had zijn toespraak van afgelopen maandag voor een groot deel in de kerk kunnen afsteken.”

De rooms-katholieke Lambertuskerk verzorgt tijdens de kerstdagen wél vieringen die te bezoeken zijn door maximaal 30 personen. Het kerkbestuur wijst er op dat alleen mensen die zich hebben aangemeld welkom zijn, wat ongetwijfeld vervelende situaties gaat opleveren bij de deur. Daarom is men ook bezig met de aanleg van een voorziening om vieringen via een streamingdienst aan te kunnen bieden. De vraag is of dit nog gaat lukken vóór kerstmis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.