Hengelo

Herstelfonds verzacht coronapijn bij Hengelose verenigingen

Zo'n 116 Hengelose verenigingen krijgen een bijdrage uit het herstelfonds Wederopbloei. Hengelose verenigingen en stichtingen die in de financiële problemen komen door de coronacrisis, konden vanaf half oktober subsidie aanvragen. De gemeenteraad stelde in dit najaar 500.000 euro beschikbaar voor een noodfonds dat vrijwilligersorganisaties een steuntje in de rug moet geven. In totaal wordt er zo'n 375.000 euro uitgekeerd om de pijn te verlichten. De subsidie is bedoeld voor verenigingen en stichtingen die niet of nauwelijks gebruik kunnen maken van landelijke en provinciale steunpakketten, maar wel het fundament van de gemeente vormen.272865 euros1
Hengelo keert zo'n 375.000 euro uit aan 112 Hengelose verenigingen die het moeilijk hebben door de coronacrisis © Stockfoto

Weggevallen inkomsten

Bij een inventarisatie afgelopen zomer gaven verenigingen en stichtingen aan dat ze zich zorgen maken over hun toekomst. Verenigingen en organisaties hebben in coronatijd vaak extra kosten gemaakt, bijvoorbeeld omdat ze hygiënemaatregelen moesten treffen, extra ruimtes moesten huren of extra personeel moesten inzetten. Ook zijn inkomsten weggevallen, vooral omdat kantineopbrengsten en sponsorbijdragen kwamen te vervallen.

'Geen overbodige luxe'

Wethouder Claudio Bruggink noemt de steun aan de verenigingen beslist geen overbodige luxe nu blijkt dat de crisis nog zeker een tijd voortduurt. "Ook de komende periode blijven we in overleg met de verenigingen en stichtingen om een vinger aan de pols te houden. We zullen ons maximaal inzetten om steun te bieden waar dat mogelijk is."

Twaalf aanvragen afgewezen

Van 128 aanvragen werden er 12 afgewezen, omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden, bijvoorbeeld omdat de aanvraag van een bedrijf kwam. Bij de aanvragen van verenigingen of stichtingen die niet of gedeeltelijk gehonoreerd zijn, heeft de gemeente contact opgenomen met de aanvragers om te bespreken of een bijdrage mogelijk is vanuit de landelijke culturele middelen die de gemeente heeft ontvangen.

Nog 125.000 euro over

Van het bedrag dat de gemeenteraad beschikbaar stelde, is nog ongeveer 125.000 euro over. Het college gaat in overleg met de gemeenteraad om te kijken hoe dit bedrag in 2021 het beste kan worden ingezet voor de gedupeerden van de coronacrisis.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.