Hengelo

Hengelo krijgt vier bushokjes met sedumdak

De gemeente Hengelo gaat vier abri’s in het centrum neerzetten met een sedumdak. Het gaat om bushokjes aan de Marskant (uitgang Q park), de Deldenerstraat en de Oldenzaalsestraat nabij het Stadskantoor. Het is de bedoeling dat de abri’s in het eerste kwartaal van 2021 worden geplaatst. Dit heeft het college van B en W laten weten aan de gemeenteraad.

11587 sedum
Op daken aangebracht sedum is momenteel hot in de strijd tegen hittestress en luchtvervuiling: de vetplantjes filteren de vieze stadslucht, houden regenwater vast. © 1Twente

Huidige bushokjes niet geschikt

In oktober liet de gemeente Hengelo al weten een proef te willen met sedum op de daken van bushokjes. Door de bolle dakconstructie zijn de huidige gemeentelijke abri’s in de stad niet geschikt om te vergroenen, maar leverancier Exterion Media kan ook abri’s leveren die wel geschikt zijn voor het aanbrengen van sedum. Dat worden er dus eerst vier.

Strijd tegen hittestress en luchtvervuiling

Sedum of vetkruid is een plant die meestal wat later in de zomer bloeit. Vlinders en bijen zijn gek op de kleine bloempjes. Op daken aangebracht sedum is momenteel hot in de strijd tegen hittestress en luchtvervuiling: de vetplantjes filteren de vieze stadslucht, houden regenwater vast en zorgen voor de broodnodige biodiversiteit. Bijkomend voordeel is dat mensen die in een flat naast zo’n abri wonen niet meer tegen een grijs dak hoeven aan te kijken, maar er een tuintje voor in de plaats krijgen.

Vergroenen van daken

Een ruime meerderheid van de raad is voor het vergroenen van daken. Een motie, die eerder deze maand werd aangenomen, ingediend namens GroenLinks, ChristenUnie, D66, SP, PvdA, ProHengelo en lid Huis in 't Veld, draagt het college op om meer geld beschikbaar te maken voor het subsidiepotje ‘Groene Pet’ dat het aanleggen van 'groene daken' moet stimuleren.

In de periode 2014-2020 zijn in totaal 117 aanvragen positief beschikt. In de afgelopen jaren was er nog voldoende dekking binnen de regeling. Pas dit jaar leek het budget niet volledig dekkend. Door de motie komt er meer geld beschikbaar en is het vanaf januari 2021 weer mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.