Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Wat doet een burgemeester in zijn vrije tijd? Deze Twentse podcast geeft nu antwoorden

Wat doet een burgemeester na een weekje besturen in het weekend? Vaak zien inwoners van een stad alleen wat er voor de schermen gebeurt, maar weten niet echt wat het vak van de burgemeester eigenlijk inhoudt. Willem-Jan Velderman en Tom Morssink willen dit gat vullen en gaan in hun nieuwe podcast “Het Keukentafelgesprek” met Twentse bestuurders juist over deze onderwerpen in gesprek.

Velderman en Morssink kennen elkaar al langer. “We hebben al meer projecten samen gedaan en zijn op elkaar ingespeeld”, begint Morssink. Hij geeft aan dat zijn collega Velderman uit de bestuurskunde komt en hij, Morssink, meer in het vak mens en arbeid thuis is. Hierdoor vullen ze elkaar goed aan en kwamen met het idee van een podcast. “Het is uiteindelijk een mooi middel om verhalen op te halen”, aldus Morssink.

En dat is gelukt. De twee hebben al met zeven Twentse beleidsmakers gesproken. De gesprekken met Wilmien Haverkamp, burgemeester van Tubbergen, en Arjen Gerritsen, burgemeester van Almelo, zijn al op Spotify te vinden. “Met de podcast willen we zien wie ze zijn als persoon. Wat brengt het ambt en wat houdt het in”, vertelt Velderman. “We zien wel dat iedereen zijn eigen stijl heeft. Traditioneel of modern en open voor feedback. En veel burgemeesters houden blijkbaar van fietsen in hun vrije tijd. In de podcast wordt duidelijk dat het eigenlijk ook gewoon een baan is.”

““Moet ik nou altijd maar paraat zijn? Ik heb toen ook gezegd dat ik altijd piket heb, altijd 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ik heb nu ook met de eerste loco de afspraak dat hij de piket een dag in de week overneemt zodat ik één dag gewoon niet aan hoef te staan […]. Ik heb nu ook bepaalde momenten geblokt. Deze noem ik mijn heilige momenten. De woensdagochtend is mijn ochtend. En er moet echt iets belangrijks zijn, wil er iets tussenkomen.””

Met de podcast willen Velderman en Morssink niet alleen laten zien wat er achter de schermen gebeurt. “We willen ook jonge mensen enthousiast maken voor dit vak”, maakt Morssink duidelijk. Maar Morssink geeft ook aan dat een van de redenen ook zijn eigen nieuwsgierigheid is: “Ik ken de wereld onvoldoende. Daar komt mijn interesse vandaan.”

Willem Jan Velderman Tom Morssink 0712 Laura Ratering
Willem-Jan Velderman (links) en Tom Morssink in de studio van 1Twente.
Beeld: Laura Ratering
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.