Verkeer
Stuur appje
Zoek

Horecavoorman: 'We voelen ons voor schut gezet door de overheid'

"Black Friday was een klap in het gezicht van de horeca", vertelde Berto Mulder maandag 7 december in de studio van 1Twente Vandaag. De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Hengelo zag de overvolle winkels en winkelstraten die dag en voelde zich 'voor schut gezet door de overheid'. Hij rekent vanaf nu op daadkrachtiger bestuurders: "Als de horeca dan niet open kan, compenseer ons dan in elk geval volledig."

De horeca staat door de coronamaatregelen op omvallen. Om faillissementen en ontslagen te voorkomen, komt KHN onder de noemer #BlackMonday in actie voor extra financiële steun en een concreet perspectief op heropening. Gisteren was die 'zwarte maandag'. Er werd door honderden ondernemers geprotesteerd op het Haagse Malieveld en overal in Nederland waren er acties die de aandacht op de noodlijdende horeca vestigden.

Mulder is vooral enthousiast over de petitie die Koninklijke Horeca Nederland op internet heeft gezet: "Hij staat nog maar een paar dagen online, maar nu al hebben 50.000 mensen hem ondertekend. We roepen horecaondernemers, horecamedewerkers en gasten van de horeca op om de petitie te ondertekenen en daarmee de roep om extra steun én een concreet perspectief op een snelle heropening kracht bij te zetten." De handtekeningen worden op 23 december aangeboden aan de Tweede Kamer door Robèr Willemsen, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland.

“'De petitie staat nog maar een paar dagen online, maar nu al hebben 50.000 mensen hem ondertekend.'”

Onlangs was Berto Mulder één van de mensen achter het initiatief om horecamedewerkers tijdelijk op de loonlijst van zorginstellingen te krijgen. In Twente zijn enkele tientallen mensen nu op die manier aan het werk, maar Mulder is nog niet enthousiast over de steun die de overheid aan deze constructie verleent: "De horeca leent personeel uit aan de zorg en de zorg betaalt de horecaondernemer, zodat zij de werknemers kunnen uitbetalen. Maar wat doet de overheid nu? Die berekent een deel daarvan als omzet en dat gaat dus weer van onze tegemoetkoming af. Op die manier schiet het niet op."

De horeca krijgt uit verschillende regelingen financiële steun van de overheid, maar volgens Mulder is dat bij lang na niet genoeg: "Landelijk is al voor 0,7 miljard euro ingeteerd op reserves. Veel ondernemers zijn door hun reserves heen." KHN-voorman Robèr Willemsen liet weten dat hij wil dat er extra financiële steun komt voor de horeca door verhoging van de NOW-vergoeding (om personeel te kunnen betalen) naar 90%, verhoging van de TVL-vergoeding (tegemoetkoming vaste lasten) naar 100% zonder een maximum en dat transitievergoedingen bij ontslag via het UWV aan werknemers worden betaald. Daarnaast wil hij dat er een concreet perspectief komt op heropening van álle horecagelegenheden, inclusief een concrete openingsdatum.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.