Luister
Kijk
Zoek

Oude bieb gaat alsnog in de verkoop

Oude bieb googlestreetview
De voormalige bibliotheek aan de Vondelstraat in Hengelo gaat in de verkoop. Iedereen mag plannen indienen voor het pand.
Beeld: Google Street View

De voormalige bibliotheek aan de Vondelstraat in Hengelo gaat in de verkoop. Begin volgend jaar kunnen belangstellenden zich met een plan melden. Uit alle ingediende plannen kiest een selectiecommissie de vijf beste. Medio volgend jaar verwacht de gemeente het winnende plan bekend te kunnen maken.

De verkoopprocedure is te vergelijken met de procedures van de Bataafse Kamp en de Paul Krugerstraat. Vanaf 2021 kunnen belangstellenden ideeën aandragen voor invulling van de oude bieb. De selectiecommissie kiest daaruit vijf ontwerpen. Daaruit kiest de gemeente één plan. Volgens de gemeente moet de invulling een goede samenhang hebben met de buurt, een aanvullende waarde hebben voor Hengelo en moet de parkeerdruk zo gering mogelijk zijn.

Het historische pand heeft vanaf 1930 tot in de jaren 80 dienstgedaan als bibliotheek van Stork. Daarna was de Bethel Pinksterkerk een tijd in het gebouw gevestigd.

In de zomer van 2014 heeft de Stichting BOEI in opdracht van de gemeente via een buurtactie ideeën opgehaald voor de herbestemming van het gebouw. De planning was toen om de verkoopprocedure in 2017 te starten. Dat is echter niet doorgegaan omdat de gemeente Hengelo het gebouw is gaan gebruiken als gemeentelijk archief. Hieraan is nu een einde gekomen. Destijds zijn er veel reacties binnengekomen, waarvan veel met een element van wonen. Ook dit behoort nu tot de mogelijkheden.

De gemeenteraad en de buurt zijn per brief geïnformeerd over het verkoopproces. In afstemming met het Wijkopbouworgaan Dichtersbuurt organiseert de gemeente Hengelo begin 2021 nog een bijeenkomst voor de buurt. Daarin worden de bewoners over deze en andere ontwikkelingen in de buurt bijgepraat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).