Twente
Video

Huisartsen klaar voor vaccin: ‘Maar het is nog koffiedik kijken’

Steeds vaker is er nieuws over landen die de vaccinaties toelaten. De inentingen lijken binnen handbereik te liggen. Maar zijn Twentse huisartsen hierop voorbereid? Volgens voorzitter van de Huisartsenkring Twente, Ingeborg van Lingen, zijn nog te veel criteria onduidelijk om definitieve plannen te maken.

Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kan in de week van 4 januari, “als het meezit”, worden begonnen met vaccineren. “Gelukkig hebben we al een proef gedraaid met de griepvaccinaties”, laat huisarts Ingeborg van Lingen weten. “We waren dus al goed bezig om te kijken hoe we op anderhalvemeter, coronaproof, kunnen vaccineren.”

Preventieve zorg

De Twentse huisartsen zijn volgens Van Lingen klaar voor een coronavaccin. Onlangs heeft zij in Twente al een peiling gehouden met de huisartsen. “Ik wil weten hoe ze erin staan. Want eigenlijk hoort vaccineren niet bij de huisartsenzorg. Het is een taak van de GGD, omdat het preventieve gezondheidszorg is en preventieve zorg ligt niet bij de huisarts”, legt de voorzitter uit.

icon_main_quote_red_glyph

Hoe en waar we straks vaccineren, is op dit moment nog onduidelijk.

Ingeborg van Lingen

Toch werd uit haar peiling duidelijk dat het merendeel van de Twentse huisartsen ertoe bereid is de vaccinaties door te voeren. “Iedereen wil en moet een steentje bijdragen, zodat we het virus snel onder controle krijgen”, vat Van Lingen de peiling samen.

Onduidelijkheden

Maar de huisarts uit Nijverdal weet ook dat het momenteel nog “koffiedik kijken” is. Niemand weet hoeveel vaccinaties Nederland uiteindelijk krijgt en hoe snel de zendingen komen. “Als we alles in één keer krijgen, kunnen we in één keer bijvoorbeeld de kwetsbare groep vaccineren. Dat zou mooi zijn”, aldus Van Lingen. Zij hoopt zelf dat de meest kwetsbare mensen, ouderen en het zorgpersoneel gevaccineerd worden. Maar ook de thuiszorg staat voorop, vindt zij. “Hoe en waar we straks vaccineren, weten we op dit moment nog niet zeker. We hebben best wat ervaring met vaccineren, maar we weten ook dat heel Twente niet in een maand of drie gevaccineerd kan worden.”

Studenten Geneeskunde opleiden

Of mensen uiteindelijk in een sporthal gevaccineerd worden of toch bij een huisarts, wordt nog uitgewerkt. “Maar we kunnen bijvoorbeeld ook studenten Geneeskunde opleiden. Vaccineren is niet moeilijk. We moeten alleen kijken hoe we het aanpakken”, vertelt Van Lingen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.