Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede koploper in aardgasvrij, maar nog veel te doen

Energiereus Vattenfall, leverancier voor Twente, becijferde onlangs dat Enschede koploper is in Overijssel waar het gaat om aardgasvrije woningen. Dat klinkt als een mooie start bij de aanloop naar 2050, als in heel Nederland de gaskraan definitief dichtgaat. Maar een goed begin is nog altijd maar half werk.

Jeroen Diepemaat, verantwoordelijk wethouder voor dat gasvrij wonen, vindt die koppositie ‘mooi nieuws’. “Dat helpt ons enorm,” zei hij in 1Twente Vandaag. “Maar het is voor ons, en voor heel Nederland, nog een enorme opgave.” Zijn voorganger, voormalig wethouder Jeroen Hatenboer, nu directeur van Pioneering, sloot zich daar bij aan. “We moeten vanaf nu tot 2050 elke maand zeshonderd woningen in Twente van het gas af halen, als we die opgave willen halen.”

icon_main_info_white_glyph

15,5% van de woningen aangesloten op het warmtenet

Dat Enschede het in energie-opzicht zo goed doet, komt door het warmtenet dat zich ondergronds steeds verder uitbreidt. Ruim vijftien procent van de woningen in de stad is er inmiddels op aangesloten. In de afgelopen periode is er veel geïnvesteerd in een warmtebaan, een soort hoofdader voor warm water waarop kleinere warmtenetjes kunnen worden aangesloten. Daarmee ligt er een infrastructuur waarop voortgeborduurd kan worden. Nu komt het hete water nog van de verbrandingsovens van Twence, maar in de toekomst kan die restwarmte ook van andere bronnen komen. Of van geheel nieuwe en echt duurzame bronnen als aardwarmte.

“Dat aantal van zeshonderd per maand halen we nu nog bij lange na niet”, stelde Hatenboer. “Maar Enschede is pilotstad. We moeten nu de ervaring opdoen om straks in een veel hoger tempo woningen van het gas af te halen.” Pionieering helpt gemeenten, bedrijven en instellingen als Saxion en de UT bij de samenwerking in energieprojecten. “Enschede heeft ons nu de opdracht gegevens een energieloket in te richten, waar bedrijven en inwoners terechtkunnen voor vragen en discussie over deze energietransitie.” Vlak voor Kerst valt er bij alle huishoudens in Enschede een energiekrant op de mat met de eerste informatie.

“Ik wist eerst ook niet wat ik zelf kon doen, maar ik ben daarbij geholpen”, zei Hatenboer. Energiemaatregelen hebben effect op de waarde van woningen en op de energierekening. En vooral dat laatste scheelt. Enschede liep subsidie mis voor een omvangrijk energieproject in Twekkelerveld, maar dat betekent niet dat er niks gedaan kan worden. Diepemaat: “We gaan gewoon door met mensen helpen te doen wat zij kunnen doen. Kleine beetjes helpen.”

Grootste opgave ligt in de oudere wijken van de stad. Nieuwe huizen worden volgens Diepemaat meteen goed aangepakt, maar bij bestaande woningen zijn allerlei aanpassingen nodig. Denk aan isolatie en andere apparatuur voor verwarming, douchen en koken. Ondertussen boort wethouder Diepemaat nieuwe potjes geld aan om de grotere opgaven te kunnen bekostigen. “Er ligt nog een open belofte van het rijk die niet is ingelost, maar alle energie die je nu met elkaar bespaart, hoef je straks ook niet meer op te wekken.”

Stadshaard Ernst Bergboer
De Stadshaard op Roombeek, onderdeel van het Enschedese warmtenet
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.