Verkeer
Stuur appje
Zoek

1Twente Almelo kan verder als lokale stadsomroep, Commissariaat voor de Media heeft besloten

Redactie 1 Twente Almelo
De lokale redactie van 1Twente Almelo in het Huis van Katoen en Nu aan de Almelose Markt
Beeld: 1Twente Almelo

Het Commissariaat voor de Media heeft 1Twente Almelo aangewezen als lokale omroep voor de gemeente Almelo. Daarmee lijkt het pleit definitief beslecht in het voordeel van de Stichting Almelose Media Instelling, waaronder 1Twente Almelo als autonome redactie handelt. Stadsomroep AAVisie verliest daarmee de licentie. De aanwijzing geldt voor vijf jaar.

Formeel kunnen andere partijen gebruik maken van een bezwaartermijn van zes weken. Of AAVisie van dat recht gebruik maakt, kan men bij het commissariaat nog niet zeggen.

“De gemeente Almelo financiert vanaf moment van aanwijzing”

Voor 1Twente Almelo heeft zo’n bezwaar overigens geen directe gevolgen, geeft directeur Flip van Willigen van 1Twente aan. ”De gemeente Almelo haakt per direct in en financiert vanaf het moment van aanwijzing. De aanwijzing is op 20 juni verstrekt, toen we de brief van het commissariaat ontvingen.”

Bezwaarprocedure

Een eventuele bezwaarprocedure heeft wat deze zaak betreft geen opschortende werking. Van Willigen: ”De aanwijzing gaat meteen in en alleen als een bezwaarmakende partij naar aanleiding van een procedure in het gelijk zou worden gesteld, kan onze aanwijzing worden ingetrokken.” Die kans wordt door de omroepdirecteur echter zeer klein geacht. ”Zeker gezien alle inmiddels doorlopen procedures.”

Streekomroep voor Twente

De verstrekking van de zendmachtiging voor Almelo viel samen met die voor Hengelo en Wierden, waar AAVisie ook meedong naar de licentie. Voor laatstgenoemde twee gemeenten blijft de machtiging echter bij respectievelijk de omroepen 1Twente Hengelo en Twente FM, die daar al actief waren.

Verandering omroepstelsel

Met de aanwijzing voor Almelo breidt het zendgebied van 1Twente en Twente FM - die samen optrekken om één omroep voor de hele regio te vormen - zich uit. "We bedienen nu acht van de dertien gemeenten die straks onder de streekomroep van Twente gaan vallen", zegt Van Willigen. Hij doelt op een landelijke verandering van het omroepstelsel, waarbij lokale omroepen verdwijnen en streekomroepen ontstaan.

"De verwachting is dat de wetswijziging vanaf 2026 ingaat. Het is belangrijk om op tijd klaar te zijn. Daar hebben we met deze aanwijzing weer een belangrijke stap in gezet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.