Verkeer
Stuur appje
Zoek

Na 35 jaar is het NK Atletiek terug in Hengelo: ‘Hopen op een nieuw wereldrecord’

Na 35 jaar afwezigheid wordt het NK Atletiek weer in Hengelo gehouden. Op 28, 29 en 30 juni strijden 900 atleten in het FBK-Stadion om een medaille. “We zoeken nog vrijwilligers die ons willen helpen”, zegt Henk Koopman van Atletiekvereniging MPM, die verantwoordelijk is voor de organisatie. Een week later zijn de FBK-Games.

De organisatie is in handen van de Hengelose Atletiekvereniging MPM, stichting FBK-Games en de Atletiekunie. "We hebben ongeveer zes jaar gelobbyd bij de Atletiekunie om meer grote wedstrijden naar Hengelo te krijgen”, zegt Koopman. Eerder werden al de NK Masters gehouden in Hengelo. De lobby heeft zijn vruchten afgeworpen: “In 2026 mogen we het NK opnieuw organiseren.”

900 deelnemers

Na de FBK-Games is het NK het grootste atletiekevenement van Nederland. “We hebben ruim 900 deelnemers en zo'n 200 tot 300 vrijwilligers.” Het is niet alleen het stadion dat gebruikt wordt. “We maken ook gebruik van Sporthal Veldwijk en we gebruiken een paar ruimtes van Barbaros.”

Nederlandse atletiek doet het goed

De Nederlandse atletiek doet het momenteel enorm goed: “Kijk naar Jorinde van Klinken, die even twee zilveren medailles wint op het EK.” Maar ook grote namen als Femke Bol en Lieke Klaver verschijnen aan de start in Hengelo. “Twaalf van onze deelnemers hebben medailles gewonnen op het EK in Rome.”

Organisatie

Het organiseren van zo'n groot sportevenement is best een grote opgave. “We zijn november vorig jaar met een klein clubje begonnen. Het is een kerngroep van drie, met tientallen projectgroepen daaronder.” Koopman kijkt het meest uit naar de prestaties van de atleten: “Ik hoop dat er een nieuw wereldrecord wordt gevestigd.”

De organisatie is nog op zoek naar zo'n vijftig vrijwilligers. “Afhankelijk van je rol kan het zo zijn dat je direct contact hebt met atleten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.