Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Witte vredesduiven stijgen op tijdens oecumenische viering in Oldenzaal: ‘Vier geloofsgemeenschappen komen bij elkaar’

Ontmoetingsmanifestatie Oldenzaal 2024062024
Beeld: Muziekkoepel Oldenzaal / Leon de Man

Ontmoeten, verbinden, samenwerken: dat is het thema van de viering komende zondag in Oldenzaal. In muziekkoepel in Park Stakenkamp komen vier geloofsgemeenschappen bij elkaar. “Hier voegen zich nog de Eritreeërs, Oekraïeners en Syriërs van Oldenzaal bij”, vertelt Felix Nijland namens de organisatie. “Tijdens deze viering laten kinderen witte vredesduiven los.”

“De halve wereld vecht met elkaar en jullie krijgen alle geloofsgemeenschappen samen in deze muziekkoepel, is wat de pastoor bewonderend tegen mij zei”, aldus Nijland. Alle gemeenschappen presenteren zich die zondag en nemen iets mee wat met hun geloof te maken heeft. “Wij hopen die dag op verbinding, ontmoeting en samenwerking.”

Eritrese dans

In de koepel presenteren alle geloofsgemeenschappen zich in woorden en beelden. Zo passeert onder andere het Vrouwenensemble ‘Wir sund aus Ukraïne’ uit Münsterland de revue. “In traditionele klederdracht voeren vrouwen van de Eritrese familie een traditionele dans op”, weet Nijland.

Oecumenische viering

Een oecumenische viering is een bijeenkomst waarbij er van allerlei spiritualiteiten geproefd wordt. “Het is geen eucharistieviering waarbij er hosties uitgedeeld worden”, legt Nijland uit. De organisatie noemt het een ontmoetingsmanifestatie en hoopt verbinding te leggen tussen de Oldenzaler en de verschillende culturen.

“Ik verwacht een heel kleurrijk gezelschap”

FC Twente Scoren in Wijk begeleidt de Eritrese families in Oldenzaal. Zij zet vanaf 12.00 uur een groot Fun Court op. FC Berghuizen verzorgt hier met jongens en meiden verschillende soorten voetbalspellen, waarbij er een kans bestaat dat FC Twente hoofdtrainer Joseph Oosting ook nog een bezoek brengt. “Ik verwacht een heel kleurrijk gezelschap”, zegt de organisator.

Solexrijders

Iedereen die zich geroepen voelt om te komen is welkom vanaf zondag 23 juni 12.00 uur bij de muziekkoepel in Park Stakenkamp in Berghuizen, Oldenzaal. “Iedereen is welkom, we hebben zo’n honderd stoelen staan”, aldus Nijland. Rond de klok van 14 uur treedt het Oekraïense ensemble op. Om 14.30 komen solexrijders het park op en treedt het Jeugdcircus Tubantino op. Dit doen zij om 15.45 uur nog eens. Aan de Oldenzaalse band The Days After om de dag muzikaal af te sluiten.

Audiofragment
Witte vredesduiven stijgen op in Berghuizen | Felix Nijland
Voor het eerst in jaren wordt zondag 23 juni weer een oecumenische viering in de open lucht gehouden. Deze viering vindt plaats op de muziekkoepel in Park Stakenkamp.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.