Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloos raadslid Herbert Capelle komt met motie om zicht Hazemeijer vrij te houden: ‘Tijdelijke woningen naar de achterkant’

De komst van 48 tijdelijke woningen op de parkeerplaats voor het Hazemeijercomplex in Hengelo doet bij omwonenden flink wat stof opwaaien. Zij zijn bang dat het drie verdiepingen tellende complex het zicht op het historische fabriekspand blokkeert. Gemeenteraadslid Herbert Capelle komt met een motie om de gebouwen desnoods aan de achterkant van Hazemeijer te krijgen: “Hoe tijdelijk zijn deze tijdelijke woningen eigenlijk?” vraagt Capelle zich af.

De 48 tijdelijke woningen worden geplaatst aan de voorkant en blijven tien jaar staan. Woningcorporatie Welbions gaat de woningen plaatsen en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat ieder jaar zes ton bijdragen aan de woningen. Hierdoor krijgt Hengelo de woningen ‘gratis’

240617 muur van gerrits hengelo
Lees ook
Omwonenden Hazemeijer Hengelo zijn tegen tijdelijke woningen: 'We noemen het al de Muur van Gerrits'

Het is de bedoeling dat de helft van de woningen bestemd is voor statushouders en de andere helft voor reguliere woningzoekenden die staan ingeschreven bij Welbions. Buurtbewoners gaven eerder aan de plannen niet te zien zitten, vooral omdat het uitzicht op het fabriekspand wordt geblokkeerd.

Tijdelijk

Volgens Capelle is het nog maar de vraag hoe tijdelijk deze woningen echt zijn: “We hebben in Hengelo nog steeds noodwoningen staan die na de oorlog zijn gebouwd.” Het raadslid is dan ook bang dat de woningen na tien jaar nog blijven staan. Hij roept in de motie op om de woningen achter het Hazemeijercomplex neer te zetten. “Dat is nu een niemandsland. Daar past het veel beter.”

Geen woningen achter Hazemeijer

Woningcorporatie Welbions en de gemeente Hengelo willen niet dat de woningen aan de achterzijde komen. Volgens hen heeft dit niet de voorkeur wegens de nabijheid van twee spoorlijnen, maar Capelle denkt dat de eigenaren van het terrein deze plek openhouden voor een ander project.

Woensdagavond gaat de Hengelose gemeenteraad stemmen over de motie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.