Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Jeugd geniet van ringen jonge kerkuilen in Geesteren

Ringen kerkuilen Vogelwerkgroep Geesteren
Beeld: Marcel Tettero

Kinderen van de buitenschoolse opvang De Boerderij in Geesteren maakten vrijdagmiddag 14 juni iets heel bijzonders mee. Ze zagen hoe Johan Drop drie kleine kerkuilen ringetjes om de poten deed. Dat gebeurde voor wetenschappelijk onderzoek.

Johan Drop is al jaren coördinator voor Twente van de stichting Kerkuilen Werkgroep Nederland. Hij zet zich ruim 30 jaren in onder meer voor het behoud van uilen. Johan stuurt vrijwilligers aan en zorgt voor voldoende nestkasten in de omgeving. In goede jaren met veel muizen ringt hij meer dan honderd jonge kerkuilen bij tientallen boeren.

Jonge uilen

De kinderen genoten met volle teugen van de klus. Ze konden de drie jonge kerkuilen van dichtbij zien en bezochten ook de biggetjes op de boerderij van Theo Lohuis waar de kerkuilen uit hun eieren kropen.

Slecht jaar voor kerkuilen

Dit jaar was niet zo'n goed jaar voor kerkuilen die alleen muizen eten, vertelde Johan Drop. “De vele regenval deed het aantal muizen flink dalen. Er was dus weinig voedsel. Drie jaren geleden is de stand van de kerkuil zelfs extreem hard achteruit gelopen. Toen viel veel sneeuw in het voorjaar. Nu, drie jaren verder, is de stand van de kerkuil zich nog steeds aan het herstellen”, aldus Drop.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.