Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Start Renovatie Historische Dorpsbleek in Losser

20240604 losser engels 2
Beeld: Gemeente Losser

Het waterschap Vechtstromen en de gemeente Losser hebben een overeenkomst getekend voor de renovatie van de historische Dorpsbleek. Deze werd vroeger gebruikt voor het bleken van was en is tegenwoordig een Rijksmonument. De werkzaamheden, die in november 2024 afgerond moeten zijn, richten zich op het verbeteren van de waterhuishouding van de Dorpsbleek, die in de zomer vaak droogvalt.

Binnen het project wordt een deel van het gezuiverde water van de zuivering in Losser via aquathermie gebruikt om het zwembad te verwarmen, wat een jaarlijkse besparing van 100.000 m3 gas oplevert. Na gebruik stroomt dit water naar de Dorpsbleek, waardoor deze ook in droge periodes van water wordt voorzien.

Wethouder Jan Engels en Ellen Hemmers van waterschap Vechtstromen ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst. Jan Engels: “Dit unieke project combineert klimaatadaptatie, duurzaamheid en historisch erfgoed.”

De renovatie omvat onder andere de verwijdering van de oude damwand, de aanleg van natuurlijke oevers en het vervangen van de spoelbruggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.