Verkeer
Stuur appje
Zoek

You’ll Never Walk Alone is van Enschede: Louis Armstrong speelde het lied in 1959 in het Diekmanstadion

Louis Armstrong speelde in 1959 in Enschede in het Diekmanstadion het ‘FC Twente-nummer’ You’ll Never Walk Alone. Enschede omarmde het nummer vier jaar eerder dan Liverpool. Het werd één van de beroemdste liedjes van de Enschedese club. In de ESPN-documentaire You’ll Never Walk Alone – Debuut in het Diekman staat dit verhaal centraal.

Enschedeër, historicus en FC Twente-fan Willy Berends was er op de desbetreffende dag in 1959 niet bij, maar staat perplex van de beelden die hij zag. “Ik wist dit helemaal niet. Toen zag ik de polygoonbeelden met Louis Armstrong die instrumentaal You’ll Never Walk Alone speelt”, aldus Berends.

Liverpool

Voor Berends staat in de documentaire van ESPN het verhaal van de speaker van Liverpool centraal. Hij wilde de zangers van het befaamde voetballied naar Enschede halen voor het afscheid van het Diekmanstadion in 1998, maar dat ging niet door. Berends moest een ander plan bedenken. “We wilden Gerry and the Pacemakers uitnodigen om te spelen. “We dachten, ze zijn vast oud, dus hoe duur kunnen ze nou zijn? Dat viel vies tegen”, aldus Berends. “De band toerde ook nog door Australië. Dus dat hadden we nooit voor elkaar gekregen.”

Speaker van Liverpool

Berends liet het afscheid van het Diekman niet voorbijgaan zonder You’ll Never Walk Alone. “We besloten om de stadionspeaker uit te nodigen. Hij kwam naar Enschede, maar omdat zijn komst niet goed was geregeld, wisten we ook niet goed wat te verwachten”, aldus de Enschedeër. “Hij kwam hier in Enschede en had een vaantje van Liverpool mee en daarnaast ook de originele single van You’ll Never Walk Alone.”

icon_main_info_white_glyph

You'll Never Walk Alone

'You'll Never Walk Alone' is gecomponeerd door Oscar Hammerstein en Richard Rodgers voor de musical Carousel uit 1945. Pas in 1963, in een versie van Gerry and The Pacemakers, werd het een échte hit. Nu is het lied niet meer weg te denken in de voetbalstadions in Europa.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.