Verkeer
Stuur appje
Zoek

Initiatiefnemers houden vaart in ontwikkeling van voormalige V&D-pand tot cultuurhub, maar derde partij noodzakelijk

Oude VD pand
Het oude V&D-pand aan de Korte Hengelosestraat in Enschede dat het nieuwe onderkomen moet gaan worden voor Concordia, Sonnevanck en nog een derde partij.
Beeld: Ernst Bergboer

Het voormalige V&D-pand aan de Korte Hengelosestraat in Enschede wordt een cultuurhub en ontmoetingsplaats. Tenminste, als het aan Concordia en Jeugdtheater Sonnevanck ligt. Beide cultuurmakers gaan onverdroten voort met de ontwikkeling van ‘Het Warenhuis’, maar om de exploitatie rond te krijgen, is een derde partij noodzakelijk.

Aanvankelijk had ook de Podiumacademie van ROC Twente oren naar een nieuwe stek in dat voormalige warenhuis. Volgens onder meer onderzoeksbureau Berenschot hadden die drie partijen elkaar er ook goed aangevuld. Maar de kosten voor verkassen werden de scholenkoepel toch te gortig en het ROC trok zich terug. Andere veelgenoemde derde was de bibliotheek, maar ook die ging om vergelijkbare redenen niet mee in de plannen.

Derde partij noodzakelijk

Een derde partij, zo bevestigt eigenaar en vastgoedontwikkelaar John Landewé bij een informatiebijeenkomst in het oude V&D-pand, is wel noodzakelijk om de boel financieel rond te krijgen. “Maar daar gaan we niet op wachten”, stelt Lous Kerkhof, directeur-bestuurder van Concordia. De ervaring leert dat een goed plan gaandeweg wel tot enthousiasme leidt; die derde partij komt er wel.

“Dit moet toch weer een plek voor heel Enschede worden?”

Concordia wil uitbreiding en een upgrade van eigenlijk alles wat de club nu al in de stad (en de regio) doet, zeg: wat nu in de panden op de Oude Markt en aan de Langestraat gebeurt en te doen is, maar dan een tand groter en meer. En hoger: op het dak van Het Warenhuis moet bijvoorbeeld een zwoele-zomeravond-buiten-bios komen. Alleen theater; die tak van sport gaat Concordia in de toekomst niet meer beoefenen.

‘Veel bekender in de rest van Nederland dan in Enschede’

Voor Sonnevanck geldt min of meer hetzelfde, maar zakelijk directeur Lieke Bisseling voegt daar nog wel een paar aspecten aan toe. Die raken aan Enschede zelf en mogelijkheden om in de thuisstad te spelen en te maken.

Lees verder onder de afbeelding.


Lieke Bisseling Lous Kerkhof
Er moet nog bar veel gebeuren, maar Lieke Bisseling (Sonnevanck) en Lous Kerkhof (Concordia) zitten alvast gezellig naast elkaar in een erker van het oude V&D-pand.
Beeld: Ernst Bergboer

Sonnevanck is een van een handjevol grote productiebedrijven voor jeugdtheater in Nederland. Vorig jaar werden er 7 nieuwe voorstellingen gemaakt en 525 gespeeld. In de grote en middelgrote theaterzalen, op scholen en op locatie: vanuit een vrachtwagen, in samenwerking met Theater Oostpool. Ruim 28.000 bezoekers zagen een Sonnevanck-productie.

Vlakke vloer, vaste maak- en repetitieplek, premières in Enschede

Volgens Bisseling zijn de mogelijkheden om in Enschede te spelen, te repeteren en aan nieuwe producties te werken te klein. Premières worden vrijwel altijd ergens anders gespeeld, de stad heeft geen podium met een vlakke vloer en repeteren in andere theaters in de stad kan alleen ad-hoc.

Nieuwe faciliteiten in Het Warenhuis, moeten daar verandering in brengen. “We willen heel graag hier blijven en ook hier onze premières spelen”, zegt Bisseling tijden die info-bijeenkomst in het voormalige V&D-pand. “Maar we willen ook verder ontwikkelen. Dan moet er wat gebeuren.”

Onmisbaar

De jeugdtheatermaker is een BIS-instelling. Dat betekent dat het leeuwendeel van de financiering afkomstig is van een subsidie, bedoeld voor instellingen die worden gerekend tot de ruggengraat van het Nederlandse culturele landschap. Zeg: onmisbaar. Die BIS wordt steeds voor vier jaar uitgekeerd. Dan moet ‘ie opnieuw worden aangevraagd. Met de noodzaak om opnieuw duidelijk te maken dat je onmisbaar bent.

Die BIS is dus een zekerheidje-voor-even. Dat geldt ook voor de hoogte van de subsidiebedragen; politieke winden zijn grillig. Dat Warenhuis staat er wel even, is de bedoeling.

Lees verder onder de afbeelding.


  • Oude VD pand Het Warenhuis John Landewe
    John Landewé, mede-eigenaar van het oude V&D-pand, fatsoeneert de maquette van Het Warenhuis.
    Beeld: Ernst Bergboer
  • John Landewe oude VD pand
    John Landewé, mede-eigenaar van het oude V&D-pand, fatsoeneert de maquette van Het Warenhuis.
    Beeld: Ernst Bergboer

Bisseling is zich van die onzekerheid bewust, maar relativeert ‘m ook. “Wij zijn een van de weinige grote theaterpartijen voor kinderen en jeugd, de enige in oost-Nederland. Als er al gesneden gaat worden, gaan ons soort voorzieningen niet zwaar getroffen worden. Ze zijn te belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Zeker in deze tijd, waar het zoveel over kansengelijkheid gaat.”

Evengoed wordt er in de plannen voor exploitatie van Het Warenhuis rekening gehouden met zo’n scenario. Hoe precies wil Bisseling nog niet zeggen - ‘dat hebben we voor nu zo afgesproken’ -, maar op de vraag of dat dan lokaal gemeenschapsgeld zou gaan kosten, volgt geen ontkenning.

Weer een plek voor heel Enschede

Hoe dan ook: Concordia en Sonnevanck hebben een derde partij nodig die mee wil naar Het Warenhuis om de exploitatie rond te krijgen. Die moet wat Landewé betreft wel passen bij de beoogde publieke functie. “Woningbouw of een hotel zijn commercieel gezien interessanter, maar dit pand moet weer een bruisende plek worden.”

Lees verder onder de afbeelding.


Dak VD pand
Op het dak van het voormalige V&D-pand moet een openlucht-bioscoop komen.
Beeld: Ernst Bergboer

Tegelijkertijd sluit hij een gedeeltelijke hotelfunctie niet uit. Die zou invulling aan de gewenste horecafunctie kunnen geven. Maar dat mag wat Concordia en Sonnevanck inwoners willen bieden dan geen strobreed in de weg leggen. “Ik ben een ondernemer, maar ook een rasechte Enschedeër.”

Oude V&D
Lees ook
De Huiskamer van de Stad, Het Warenhuis en de Enschedese bieb: de puzzel, de kansen en de risico’s

Hij kijkt naar het glazen dak en de vides van de oude winkeletages. Wijst dan naar de voorzijde van het pand. “Daar stond Sinterklaas, op het balkon. Ik stond op straat naar hem te zwaaien. Dit moet toch gewoon weer een plek voor heel Enschede worden?”

Binnenkort wordt bekend hoe het financiële plaatje voor Het Warenhuis eruit gaat zien. Maar de vaart zit er aardig in.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.