Enschede
Video

Kinderboerderij Noord verkocht voor 1 euro, maar nog steeds onbetaalbaar

Boerderij en erf van Kinderboerderij Noord zijn eindelijk van de stichting die de boel beheert. Voor een hele euro werd het eigendom recentelijk overgenomen van de gemeente. “Wel zo handig”, vertelde voorzitter Frans Feil in 1Twente Vandaag, “want we willen de boerderij grondig opknappen.”

Die verbouwingsplannen bestonden al langer, volgens de voorzitter. De stichting wil de boerderij opknappen en verduurzamen, en hij moet beter inzetbaar zijn voor buurtactiviteiten. De gemeente voert al een heel aantal jaren het beleid om overbodig vastgoed af te stoten. Een en een was twee.

Metamorfose, en ook niet

De boerderij wordt grondig aangepakt. Dak en muren worden geïsoleerd, ruimtes worden anders ingedeeld, er komt een goede keuken, op zolder worden werkplekken ingericht. Daarmee wil de kinderboerderij haar steentje bijdragen aan het tegengaan van verdere opwarming van de aarde, maar het bespaart ook duizenden kubieke meters aardgas. Met dat eerste - klimaatadaptatie - was de kinderboerderij al langer bezig. Op het dak van boerderij en schuur liggen zonnepanelen.

Aan de buitenkant is er van die verbouwing straks nauwelijks iets te zien. Er komen een paar extra raampjes in het dak, voor die werkvertrekken. Maar dat is het. “We zijn trots op de boerderij”, zei Feil daarover. “Die willen we zo houden.”

Frans Feil Ernst Bergboer
Frans Feil over de verbouwing van Kinderboerderij Noord © Ernst Bergboer

Goed voor zorgen

De voorzitter nam zeventien jaar geleden het stokje over van de oprichter van de kinderboerderij, een man uit de wijk die kinderen wilde laten kennismaken met het leven op een boerderij. Erf en boerderij zijn sinds 1976 in bruikleen. Om niet. Feil: “Voorwaarde was wel dat we er goed voor zouden zorgen. Dat hebben we altijd gedaan en dat blijven we doen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.