Streektaaldeskundige Adrie Hemmink is voor 1Twente en Twente FM op zoek naar plekken waar nog veel Twents wordt gesproken. Of eigenlijk gesproken zou moeten worden. Dat kan volgens haar op heel veel plekken, zoals op de voetbalvereniging, op het werk of met de buren. “Maar misschien is er ook wel een jongerengroep, die in het Twents met elkaar appt.”
Adrie geeft aan dat er niet alleen op het platteland nog veel Twents wordt gesproken. “Er is bijvoorbeeld een jazzkoor, dat liedjes in het Twents heeft vertaald. De zangers spreken helemaal geen Twents, maar ze zingen het wel.” Zelfs in de wereld van de wetenschap wordt volgens Adrie Twents gesproken. “We hadden laatst een Science Café van de UT, waar wetenschappers in het Nedersaksisch spraken over hun vakgebied.”
Adrie noemt het ontbreken van een doorlopende leerlijn als één van de grootste problemen voor het levend houden van het Nedersaksisch. “Eigenlijk moet het Nedersaksisch al vanaf de basisschool onderwezen worden.” Dat kan wel, maar dan is het op basis van vrijwilligheid van de desbetreffende onderwijsinstelling. Adrie: “We hebben in Nederland drie officiële talen: het Nederlands, het Fries en… de gebarentaal.” Twents is 'nog' een erkende taal.
Zolang het Nedersaksich nog geen officiële taal is en dus niet op school wordt onderwezen, probeert streektaaldeskundige Adrie Hemmink samen met 1 Twente/Twente FM met verschillende projecten de streektaal te bevorderen en te behouden. Bijvoorbeeld door het aanstellen van streektaalambassadeurs, die de beschikking krijgen over een elektrische bakfiets, een soort mobiel taal- en cultuurinstituut.
Om in kaart te brengen waar in Twente nog veel Twents wordt gesproken, roept streektaaldeskundige Adrie Hemmink mensen op zich bij haar te melden. Dat doet ze in het Twents, vanzelfsprekend: “Woar doo’j dat? En woar zo’j et geern wiln heuren?” Verhalen, anekdotes en tips kunnen worden gericht aan: [email protected]