Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Gemeenteraad Wierden: geen ruimte voor grootschalige windenergie

Wethouder richard kortenhoeven gemeente wierden
Beeld: Twente FM

De gemeente Wierden heeft besloten geen ruimte te bieden voor grootschalige windenergieprojecten. Uit een recent ecologisch onderzoek blijkt dat het beschikbare grondgebied in Wierden te klein is voor de plaatsing van windturbines.

Tijdens de raadsvergadering stemde de gemeenteraad met een meerderheid van 14 tegen 4 tegen programmeringsafspraken met de provincie. Wethouder Richard Kortenhoeven: "De provincie heeft niet onderbouwd hoe ze omgaan met hun eigen natuurdoelstellingen, waardoor ook daar geen ruimte is voor windenergie."

Windgebied hoge hexel
Lees ook
Gemeente Wierden ziet geen ruimte voor grootschalige windenergie
Audiofragment
Geen programmeringsafspraken te maken in Wierden: 14 voor en 4 tegen | Richard Kortenhoeven
Gemeente Wierden ziet geen ruimte voor grootschalige windenergie

Kortenhoeven benadrukte het belang van wachten op de nieuwe landelijke normen die volgend jaar worden verwacht en wees op lopende onderzoeken naar de gezondheidseffecten van windturbines, waarbij zelfs Diederik Gommers (Intensivist, afdelingshoofd bij Intensive Care in het Erasmus MC Sophia) betrokken is. "We respecteren de afspraken die in 2021 zijn gemaakt met de 14 Twentse gemeenten tijdens RES 1.0. Die hanteren we als vertrekpunt," aldus Kortenhoeven.

Met dit besluit sluit de gemeente Wierden voorlopig de deur voor grootschalige windenergieprojecten, in afwachting van verdere richtlijnen en onderzoeksresultaten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.