Twente
Video

Ode aan Twente: Oldenzaler Geert Christenhusz schrijft gedichten over mooiste plekken van Twente

Goa, stoa en verwonner oe. Oftewel: Ga, sta en verwonder je. Dat is de naam van een nieuwe Twentse gedichtbundel die komende week wordt uitgebracht. Oldenzaler Geert Christenhusz en Annet Meijerink zijn de creatieve breinen achter de Twentse gedichten en willen dat mensen zich meer dan verwonderen.

“Verwonner oe is net iets meer dan zich verwonderen”, laat Christenhusz weten. “Jij bent bijna perplex.” Juist dat is het doel van de theatermaker en musicus. Hij wil mensen naar allerlei mooie plekken, steden en gebouwen in Twente lokken. “Plekken waarvan ik vermoed dat je er niet elke dag komt.”

Illustraties

Christenhusz en Meijerink hebben er daarom voor gekozen om de gedichten met illustraties te voorzien. Christenhusz kent talloze plekken in deze streek. “Je ziet een concentratie in Oldenzaal. Daar komt de dichter vandaan. Maar de dichter komt ook heel graag in horecagelegenheden”, vertelt hij met een knipoog. Het Stift in Weerselo is zo’n voorbeeld. Ooit bedoeld als meisjesinternaat voor jongere, iets rijkere dames, is het nu een concertlocatie. “Ik kan ook verklappen dat je er een heerlijke witte wijn kunt drinken”, laat de dichter weten.

Hertaalde gedichten

Christenhusz koos er voor om de 40 Twentse gedichten ook in het Nederlands in zijn boekje te zetten. “Ik noem het bewust hertalen, omdat het gevoel van de Twentse gedichten in het Nederlands anders verdwijnen. Ik heb ze niet bewust vertaald, maar hertaald.”

Geert Christenhusz Ernst Bergboer
Dichter Geert Christenhusz schreef 40 gedichten over 'zijn' Twente. © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.