Verkeer
Stuur appje
Zoek

Statiegeldbeugels nu in de hele Hengelose binnenstad én langs fietsroute naar 'Twickel'

240513 statiegeldringen 1twente
De statiegeldbeugels zoals ze nu ook in Hengelo te vinden zijn aan afvalbakken.
Beeld: 1twente

Vincent ten Voorde, fractievoorzitter van PvdA Hengelo, heeft z'n zin gekregen. De gemeente Hengelo heeft op honderd plekken in en rond het centrum én in de Woolderes zogeheten 'statiegeldbeugels' laten bevestigen op prullenbakken. Ten Voorde had er vorig jaar meermaals raadsvragen over gesteld.

Statiegeldbeugels geven mensen de mogelijkheid hun lege blikjes en flesjes niet in de afvalbak te gooien, maar achter te laten voor andere mensen, die de moeite willen nemen ze in te wisselen voor statiegeld. Elke willekeurige voorbijganger kan de blikjes en flesjes uit de beugels pakken, inleveren en dus wat geld verdienen.

“Statiegeld hoort niet in de vuilnisbak. Toch zitten de bakken er vol mee.”

PvdA-raadslid Vincent ten Voorde woonde en werkte jaren in Duitsland en wist dat deze manier van inzamelen daar een succes is. Ook in Enschede werd een succesvolle proef omgezet in beleid. "Statiegeld hoort niet in de vuilnisbak. Toch zitten de bakken er vol mee. Dat is zonde, want er verdwijnt geld in de prullenbak en de prullenbakken raken sneller vol", aldus Ten Voorde vorig jaar tegenover 1Twente.

Scholieren

Nu hangen ze dus overal in het Hengelose centrum. Dat ook is gekozen voor het ophangen van deze beugels in de Woolderes heeft te maken met de grote hoeveelheid blikjes en flesjes die daar langs de weg en in de afvalbakken worden achtergelaten door met name leerlingen van het Twickel College.

Statiegeldhouders in Enschede
Lees ook
In Hengelo kun je straks ook je statiegeldblikjes en -flesjes achterlaten bij afvalbakken in binnenstad

'Zakken blijven heel'

Nadat vorig jaar een proef in Enschede met succes was afgerond, ging nu dus ook de Hengelose raad na een succesvolle proef overstag. De kosten voor de statiegeldbeugels komen uit het landelijke potje voor de zwerfafvalvergoeding 2023-2024. Een gemeentewoordvoerder legt uit: "Dit geld was tot 2022 beschikbaar, maar niet al het geld is gebruikt. Het niet gebruikte geld wordt eenmalig alsnog beschikbaar gesteld aan gemeenten. Voor Hengelo gaat het om 12.631 euro voor het plaatsen van 100 beugels."

Hengelo heeft voor de invoering gekeken naar de uitkomsten van de eigen proef en de resultaten Enschede. "Enschede is positief over de statiegeldbeugels, omdat er zichtbaar minder blikjes en flesjes in de afvalzakken te vinden zijn. Hierdoor hoeven inwoners die statiegeld willen inzamelen niet meer in de bakken te graaien en ook de zakken blijven zo heel", aldus de woordvoerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.