Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose schrijfster Mariska Overman is klaar met de dood: 'Dit boek gaat vooral over hoe je moet leven'

Voor het ene kind kan de zomervakantie niet snel genoeg voorbij gaan, het andere kind hoopt dat er geen einde aan komt. Die twee kinderen, Puca en Rover genaamd, zijn de hoofdpersonen in het boek 'De zomer die alles was' van Mariska Overman. Na een handvol thrillers en young adult romans presenteerde de Hengelose afgelopen zaterdag haar eerste jeugdboek: "Ik moest daarvoor terug naar mijn eigen kindertijd."

Voor de duidelijkheid: het verhaal is fictief, maar het meisje Puca heeft veel weg van de 12-jarige Mariska: "Puca is klaar met groep 8 en gaat na de vakantie naar de middelbare school. Ze kan niet terugkijken op een mooie basisschooltijd. Net als ik vroeger, was Puca anders en we voelden ons niet op onze plek op school. Na de vakantie zou dat allemaal anders worden, was haar idee."

Verliefd

In die vakantie leerde Puca de ernstig zieke Rover kennen. Hij zou niet lang meer te leven hebben en wilde daarom dat de vakantie eeuwig zou duren. Dat Puca ook nog eens verliefd op hem werd, maakte het voor haar nog complexer, vertelt de schrijfster: "Het is een boek over doodgaan, maar vooral over hoe je je tijd op aarde zo goed mogelijk besteedt. Over tijd en over het leven dus."

“Het is ruim dertig jaar geleden, maar het lijkt soms alsof het gisteren was.”

Menigeen kent de Hengelose van het bureau Morbidee, met als ondertitel 'experts in communicatie over het levenseinde'. Ze stapte er vorig jaar uit. Haar man Rob Bruntink runt het nu in z'n eentje: "Ik had het wel een beetje gehad met dat onderwerp. Daarbij vind ik het lastig om mezelf op meerdere dingen tegelijk te focussen. Toen ik stopte met Morbidee vond ik de rust om aan dit boek te beginnen."

Broer

Vanaf haar 21e - ze is nu 54 - vormt de dood een rode draad in haar leven: "Toen verongelukte mijn 17-jarige broer bij een ongeluk met een vrachtwagen in Hengelo. Het is ruim dertig jaar geleden, maar het lijkt soms alsof het gisteren was. Ook daarbij komt dat wonderlijke fenomeen 'tijd' weer om de hoek kijken. Het heeft mij in elk geval gevormd tot wie ik nu ben. Aan de andere vind ik het leven te leuk om alleen maar met de dood bezig te zijn."

Dode beestjes

Het boek speelt zich af op verschillende plekken in Hengelo. Plekken waaraan Mariska Overman herinneringen heeft. Plekken waar ze 'raar' mocht zijn: "Zo begroef ik altijd dode beestjes, die ik vond in een bosje in de Hasseler es. Dat doet Puca ook. In het boek wordt de naam van die wijk niet genoemd, want het zal de meeste Nederlanders niks zeggen, maar ik kan het verhaal zo dicht bij mezelf houden. Daardoor schreef het makkelijk. Makkelijker in elk geval dan de thrillers die ik publiceerde."

Compliment

Na de nodige thrillers en verschillende boeken samen met haar man over hoe je omgaat met de dood richt de Hengelose zich vanaf nu op jeugdboeken. Ze blijkt het in de vingers te hebben: "Kinderboekenrecensent Odette Brethouwer, die mij interviewde tijdens de presentatie afgelopen zaterdag, vertrouwde me toe dat dit het mooiste kinderboek is dat ze ooit gelezen heeft. Als iemand dat zegt, die werkelijk elk kinderboek dat uitkomt gelezen heeft, is dat een enorm compliment. Tegelijk legt het de lat hoog voor een volgend boek, want dat komt er zeker."

icon_main_info_white_glyph

Lijvig

Het 256 pagina's tellende boek 'De zomer die alles was' (voor kinderen van 10 jaar en ouder) is vanaf nu te koop in alle boekwinkels en uiteraard online te bestellen. Uitgeverij: Kluitman: Prijs: 16,99 euro.

Afgelopen zaterdag werd het boek gepresenteerd bij spellenwinkel De Dondersteen in Hengelo. "Naast spellen verkopen ze daar ook boeken. Ik vind dat een prachtige manier om kinderen, die voor een spel in de winkel komen, in aanraking te brengen met boeken. Daarnaast werkt Odette Brethouwer een aantal uren per week in De Dondersteen, wat de locatiekeuze logisch maakte."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.