Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose korenmolen is de trots van wijkbewoners Nieuwstraatkwartier: ‘Kom ze niet aan hun windmolen’

Janine van de Linde links en Eddy Blenke korenmolen De Hoop Almelo
Molenaars Janine van de Linde en Eddy Blenke bezig met voorbereidingen op Nationale Molendag
Beeld: Björn van den Elst

Hij staat er al zo lang en het lijkt een vanzelfsprekendheid. Maar dat is het niet. Korenmolen De Hoop torent sinds 1870 hoog boven de omgeving van de Nieuwstraat in Almelo uit. Dankzij bevlogen hoeders van dit cultureel erfgoed is deze windmolen nog steeds beeldbepalend voor de wijk.

Molenaar Eddy Blenke vertelt in vogelvlucht over de geschiedenis van de molen waar hij sinds 2008 molenaar is. Samen met collega-molenaar Janine van de Linde zal Blenke dat morgen zo’n beetje de hele dag door doen voor bezoekers van de Nationale Molendag. ”Landelijk wordt Nationale Molendag twee dagen gehouden, op zaterdag én zondag. Wij hebben voor de zaterdag gekozen om het publiek te ontvangen.”

Geen feesten en partijen

Een jaar geleden werd de nieuwe molenschuur in gebruik genomen. Die is in tegenstelling tot de korenmolen eigendom van de beheerstichting. Een echte aanwinst, verzekert Eddy Blenke. ”Met de molenschuur kunnen we educatieve activiteiten voor bijvoorbeeld schoolklassen ontplooien en is er tevens ruimte voor een sociale functie in de wijk. Dan moet je denken aan vergaderingen of voorlichtingsbijeenkomsten. Feesten en partijen worden hier niet gehouden. Daar zijn andere gelegenheden voor.”

“Er was ooit sprake van verplaatsing naar een andere locatie. Dat heeft Almelo geweten”

De ontwikkelingen rond de molenschuur zijn in de wijk met belangstelling gevolgd. Janine van de Linde benadrukt dat de binding met de buurt niet moet worden onderschat. ”Het Nieuwstraatkwartier staat er niet altijd even goed op. Maar er gebeuren hier ook hele mooie dingen. Neem deze plek. In de wijk zijn ze trots op hun windmolen. Er was ooit sprake van verplaatsing naar een andere locatie. Dat heeft Almelo geweten. Kom ze hier niet aan de hun mooie windmolen.”

Beveiligingscamera’s

Het recentelijk geïnstalleerde camerasysteem heeft naast een dienende- ook een veiligheidsfunctie. In de Molenschuur kunnen bezoekers op een groot scherm dankzij het camerasysteem meekijken wat er op de zolders van de molen gebeurt. Mooi voor bezoekers die de trappen niet op kunnen. De camera’s buiten de molen zijn beveiligingscamera’s. En dat werd al snel gelinkt aan het slechte imago van deze omgeving. Onzin, verzekert Eddy Blenke. ”Deze molen zou vanwege de locatie in deze wijk vatbaar zijn voor vandalisme. Dat herkennen wij niet. Collega-molenaars vertellen dat vandalisme ook bij molens in het buitengebied voorkomt en misschien wel vaker dan hier. Buurtbewoners laten deze plek met rust. Daarvoor zijn ze hier te trotst op hun molen.”

Reuzel droogt in de nok van de korenmolen Almelo
Drogend reuzel in de nok van de molen als smeermiddel voor het houten raderwerk
Beeld: Björn van den Elst

Rondleidingen

Korenmolen De Hoop aan de Nieuwstraat 71a is zaterdag in het teken van Nationale Molendag geopend van 10 tot 16 uur. In het seizoen is de molen wekelijks op de woensdag en zaterdag geopend voor publiek. In de molenwinkel worden producten en molen gerelateerde producten verkocht. Vrijwilligers verzorgen rondleidingen voor belangstellenden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.