Verkeer
Stuur appje
Zoek

Waarom een Hengelose ondernemer in de ict zich sterk maakt voor het Twents: 'Je hebt minder snel bonje'

240507 joost klieverik tweta hengelo 1 TWENTE FRANKLIN
Joost Klieverik doet graag zaken in de 'moodersproake': "Als ik merk dat iemand ook Twents of een andere Nedersaksische taal beheerst, wordt het gesprek een stuk makkelijker."
Beeld: franklin veldhuis / 1twente

Joost Klieverik is een succesvol ondernemer in de ict-branche en tegelijkertijd maakt hij zich sterk voor het behoud van de Twentse taal en cultuur. Vandaar dat de 40-jarige Hengeloër zich vorig jaar aanbood als Twentsetaalambassadeur, kortweg Tweta: "Als je met elkaar in dialect kunt praten, kom je veel sneller tot de essentie. Vergaderingen in het Twents gaan ook een stuk sneller."

Klieverik zou je een atypische taalambassadeur kunnen. Immers, mensen werkzaam in de ict krijgen vaak - en vaak niet onterecht - het stempel 'nerd' of 'niet-sociaal' opgeplakt, Klieverik is echter juist wél van het communiceren: "Alles staat of valt met goede communicatie. Tijdens mijn studie technische informatica was ik degene die de verslagen mocht schrijven, anderen deden het programmeerwerk. Dat heb ik nooit gekund. Weten waar je kwaliteiten liggen, dat is het halve werk."

“Of ik zo'n baantje als taalambassadeur er wel bij kan hebben? Natuurlijk wel! Als ondernemer plan ik mijn eigen tijd en ik kan toevallig heel goed plannen en heel goed communiceren!”

Klieverik rolde de projectmanagementkant op. Hij heeft met z'n bedrijf een manier ontwikkeld waarmee Whatsapp op een extreem doelmatige wijze binnen bedrijven gebruikt kan worden. 'De kracht van Whatsapp met het gemak zoals dat van email', omschrijft hij het zelf.

Hotlo en Rotary

Daarnaast was hij op vrijwillige basis betrokken bij de Stichting Centrummanagement Hengelo, is hij medebedenker van het concept Winters Hengelo, heeft hij zich sterk gemaakt om de Hotlo (een door Stork gemaakte scheepsmotor van enorme proporties) naar het Hengelose centrum te brengen en is hij druk binnen de Rotary. "Of ik zo'n onbezoldigd baantje als taalambassadeur er wel bij kan hebben? Natuurlijk wel! Als ondernemer plan ik mijn eigen tijd en ik kan toevallig heel goed plannen en heel goed communiceren." Hij lacht erbij, maar je ziet dat hij het meent.

Tweetalig

Vorig jaar zag Klieverik de oproep 'Twentsetaalambassadeurs gezocht' en besloot direct te reageren. Vanwaar de betrokkenheid van een relatief jonge Hengeloër bij iets dat z'n langste tijd toch wel gehad heeft? "Hoho, het Twents leeft! In elk geval in mij. Ik ben tweetalig opgevoed. Met mijn ouders sprak en spreek ik het altijd, maar nog belangrijker was de rol van mijn oud-tante. Zij sprak alleen Twents, dus als je met haar wilde praten, moest dat wel in het dialect. Zo heb ik de taal onder de knie gekregen."

Joa

Het draait overigens niet alleen om de taal, zegt hij: "De kracht schuilt 'm wat mij betreft vooral in de uitdrukkingen en hoe je expressie legt in wat je zegt. Neem een woord als 'joa'. Door de manier waarop je het uitspreekt, geef je het betekenis. Dat kan op vele manieren, die allemaal iets anders betekenen. Soms zelfs het tegenovergestelde."

“Een onderwerp kan best heikel zijn, maar door in dialect te praten, ontstaat er veel minder snel bonje.”

Hij is gecharmeerd van de manier waarop het Twents zorgt voor vertrouwen in een gesprek: "Als ik merk dat iemand ook Twents of een andere Nedersaksische taal beheerst, wordt het gesprek een stuk makkelijker. Vertrouwder. Een onderwerp kan best heikel zijn, maar door in dialect te praten, ontstaat er veel minder snel bonje."

Femke Nijboer Adrie Hemmink
Lees ook
Een streektaalambassadeur voor elke Twentse gemeente: Wie doet mee?

Door zijn internationale contacten heeft Klieverik wel gemerkt dat taal niet overal bruggen slaat: "In Engeland kan een zakelijk gesprek, net als bij ons, heel makkelijk uitmonden in een gezellige nazit met een biertje en slap geouwehoer, maar de volgende ochtend moet je daar niet meer aan refereren. Dat is not done." Dan begin je weer op nul, wil hij maar zeggen. "Terwijl hier in de regio zo'n avondje doorhalen juist zorgt dat volgende gesprekken een stuk makkelijker verlopen. Dat is kennelijk typisch iets van deze streken."

Bakfiets

Inmiddels heeft elke Twentse gemeente een Tweta met zijn of haar eigen bakfiets. Hij of zij staat daar mee op evenementen en alleen al door hoe dat ding eruit ziet, komt het verhaal op gang.

Bernadette Morskieft
Lees ook
Hengeloos CDA-raadslid vraagt aandacht voor het Twents in de gemeenteraad: ‘Het hoort bij onze identiteit’

Als Tweta heeft Klieverik samen met z'n collega's de taak om het Twents levend te houden. Is dat geen mission impossible? "Je moet duidelijk maken dat je met Twents zoveel meer kunt dan met Nederlands. Ons ultieme doel is het Twents en andere Nedersaksische talen dezelfde status te geven als het Nederlands, het Fries en gebarentaal. Dat zijn de drie officieel erkende talen in Nederland. Met die talen kun je bij de overheid terecht. Als je echter een brief in het Twents verstuurt, moet je nog maar afwachten of je überhaupt antwoord krijgt."

icon_main_info_white_glyph

Tweta's, bakfietsen en geld

De Tweta's werken vrijwillig, maar de felrode bakfietsen moeten natuurlijk wel bekostigd worden. Dat gebeurt door sponsoring van lokale ondernemers en met subsidie van LEADER. Dit fonds ondersteunt lokale initiatieven door advies, begeleiding en financiële middelen. Initiatiefnemers met een mooi idee voor hun dorp of regio kunnen bij LEADER terecht. Dat heeft streektaaldeskundige Adrie Hemmink ook gedaan met hulp van 1Twente. Inmiddels zijn de bakfietsen in heel Twente te zien. In Hengelo heeft Joost Klieverik Herman Grootelaar als collega. Grootelaar is in het dagelijks leven als bestuurs- en organisatieadviseur werkzaam.

Twents spreken is één ding, maar hoe zorg je er voor dat we ook Twents leren schrijven? Elk dorp heeft niet alleen z'n eigen uitspraak, maar ook z'n eigen spelling. Dan komt Klieveriks ict-achtergrond om de hoek kijken: "Met kunstmatige intelligentie kun je dat wel ondervangen. ChatGPT, maar dan net even anders." Volgens Klieverik gaat die techniek de Tweta's nog een fikse dienst bewijzen op termijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.