Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gratis zonnebrandcrème voor inwoners: lokale partij wil 'smeerpalen' in Hengelo

Gratis zonnebrandcrème smeerpaal zilveren kruis
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis plaatste vorig jaar al een smeerpaal bij De Waarbeek (niet die op de foto)
Beeld: Zilveren Kruis

Als het aan Lokaal Hengelo ligt doet nog deze zomer de 'smeerpaal' zijn intrede in de stad. Voordat er allerlei gekke gedachten opkomen: dat is een zuil met ingebouwde dispenser met gratis zonnebrandcrème. Bedoeld om mensen ervan bewust te maken - en ze een handje te helpen - om zich goed te blijven insmeren als de zon fel schijnt. En ondanks dat Hengelo nou niet bepaald een badplaats is, vraagt de lokale politieke partij in welke vorm de gemeente een bijdrage zou kunnen leveren.

Huidkanker behoort tot de meest voorkomende en snelstgroeiende kankersoorten in Nederland. Een van de oorzaken van de ziekte is te veel blootstelling aan UV-stralen in zonlicht, maar ook door bijvoorbeeld onder de zonnebank te liggen. KWF Kankerbestrijding voert campagnes om mensen hiervan bewust te maken. Dit jaar is er 4,8 miljoen euro voor vrijgemaakt. Een van de acties is het plaatsen van smeerpalen op de stranden in de kustgebieden. De palen geven de zonkracht aan en informeren of het verstandig is om zonnebrandcrème te gebruiken.

De Waarbeek had er al één

Geïnspireerd door de smeerpalenactie klom fractieleider Glenn Dedecker van Lokaal Hengelo in de pen. In schriftelijke vragen stelt hij het college van B&W voor om in Hengelo ook gratis zonnebrandcrème uit te delen. Hij ziet daarvoor kansen op het marktplein, bij festivals en evenementen, bij sportclubs en op de ligweide van het Twentebad.

Het college moet binnen enkele weken laten weten of zij een taak voor de gemeente zien weggelegd om met ondernemers in de recreatieve sector het gesprek aan te gaan over het plaatsen van smeerpalen. En of zij bereid is om er financieel aan bij te dragen. Overigens is de eerste smeerpaal in Hengelo vorig jaar al gesignaleerd, namelijk bij Attractiepark De Waarbeek. Het ging toen om een actie van zorgverzekeraar Zilveren Kruis .

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.