Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hoe twee Twentse filmmakers zoeken naar eenzaamheid en geluk in Amerikaanse woestijn

Ze maken geen videoclips, geen commerciële films, maar voegen twee vertelmiddelen samen die een verhaal maken: spoken word en film. Die combinatie leverde woordkunstenaar Brahma T. Ramsodit en regisseur Michiel Kole in 2022 zelfs al een LA Video Music Award op voor hun (super)korte film 'Wakker'. De Twentenaren maakten bij het ophalen van die prijs in Amerika gelijk gebruik van de gelegenheid om ‘op z’n Hollywoods’ een nieuwe film op te nemen. ‘De Tocht Alleen’, een poëtische western, gaat woensdagavond 8 mei in première in De Kleine Willem in Enschede, met voorafgaand een bijpassend theaterprogramma.

De film is de slotsom van het theaterprogramma op 8 mei. Beiden hebben hetzelfde thema: eenzaamheid. Het was een bron van inspiratie voor Brahma. “Ik denk dat er heel veel schoonheid in verdriet zit. Alleen moet je dat soms wel goed zoeken, of er voor open staan.” De spoken word-artiest wil met zijn theatershow laten zien hoe je bij tegenslagen toch geluk kunt vinden.

Een echte western

Het idee voor de film ontstond op een terras in Delden. Het duo besprak daar hun aanstaande reis naar de Verenigde Staten, waar ze de LA Video Music Award op gingen halen voor hun korte film ‘Wakker’. Op dat terras liet Brahma een spoken-word tekst horen aan Michiel. “Ik zag gelijk een western thema voor me. Een western staat voor de hardheid in het leven, het landschap versterkt dat gevoel heel erg.” Binnen vier weken schreven ze het script en werd contact gelegd met een crew uit Los Angeles. Eind september vlogen ze naar de VS. Daar namen ze in anderhalve dag de korte film op in de Mojave woestijn, ten noorden van LA.

Lees verder onder de afbeelding.


Brahma T Ramsodit film still 3
Een still uit de korte film 'De Tocht Alleen', op locatie in LA
Beeld: Michiel Kole

Dat de opnames plaatsvonden in de VS heeft volgens de makers hun film naar een hoger niveau getild. “Amerikanen leven echt voor het filmmaken, ze willen altijd voor het beste gaan. Als we in Nederland waren gebleven dan hadden we deze kwaliteit er niet uitgehaald”, vertelt de videomaker. “In eerste instantie had ik niks met het maken van fictiefilms, ik was altijd corporate videomaker. Maar het zelf maken van een film met een klein team voelt eigenlijk heel goed. We doen het buiten ons werk om en als je dan in LA bent, dan dwing je jezelf om tot het uiterste te gaan.”

Eenzaamheid

Het thema eenzaamheid staat centraal in de film. Wat hebben de makers daar mee? “Eenzaamheid is een groot en universeel thema. Het is heel menselijk om je eenzaam te voelen. Je kunt je afvragen of die eenzaamheid er met een reden is en of het je nog meer kan brengen. Een symbool dat we gebruiken in de film is bijvoorbeeld een kruis. Als wegen elkaar kruisen, weet je niet wanneer je ook weer afscheid moet nemen. En, je komt ook anderen op hun tocht alleen tegen", vertelt Brahma.

Lees verder onder de afbeelding.


Brahma T Ramsodit film still 4
Links Brahma, rechts Michiel op de set in LA
Beeld: Michiel Kole

Regisseur Michiel Kole vindt het vooral belangrijk om de kijker iets mee te geven waar die iets mee kan. “Je wilt een gevoel oproepen, de kijker na laten denken over het leven. De film gaat voor mij heel erg over het avontuur van het leven, over de onvoorspelbaarheid. Een mooi moment in de film vind ik als Brahma de trailer uitstapt. Dat staat eigenlijk symbool voor het verbreken van je veilige bubbel, je comfort zone. Dat je jezelf opnieuw gaat uitvinden en herontdekken. Als je dat durft te doen, dan wordt het leven veel interessanter.”

Theaterprogramma

Zowel de korte film als het theaterstuk dragen de titel ‘De Tocht Alleen’. En net als die film, valt ook het programma op 8 mei niet te bestempelen met een specifiek genre. “Het is geen stand-up comedy, het is geen cabaret. Het hangt er ergens tussen”, aldus Brahma. Tijdens de voorstelling neemt de theatermaker je mee in zijn tocht door de eenzaamheid. Voorafgaand aan het tonen van de film krijg je de lichtpuntjes mee die onderweg schitterden, maar ook weer doofden. “De show gaat over een dame die mijn hart gebroken heeft, Het gaat over hoe je omgaat met verdriet. Over de mensen die je onderweg tegenkomt en wat zij je geven. Er is spoken word, er is stand-up comedy en ik zing ook liedjes.”

Lees verder onder de afbeelding.


Brahma T Ramsodit film still 1
Beeld: Michiel Kole

De spokenwordartiest maakt dus niet alleen films, theater en spoken word. Hij nam naast de korte film, ook een videoclip op in LA voor zijn eerste single ‘Mannen Huilen Niet’. “Het nummer vertelt iets over dat je denkt dat je heel trots moet zijn. En dat je er vervolgens achter komt dat je het misschien anders had moeten doen. Dat je eerder die emoties had moeten tonen.”

Dat alles en meer is donderdag 8 mei te zien in De Kleine Willem in Enschede. Voor meer informatie over de show kun je terecht op woordkunstenaar.com.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.