Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van doorrijdorp tot pleisterplaats, dorpskern Usselo is klaar: ‘De bewoners hadden het niet zo mooi verwacht’

Voorheen was Usselo vooral een plek waar je als automobilist doorheen kwam als je via de toenmalige N18 richting Haaksbergen en de Achterhoek reed. Dit maakte dat de dorpskern niet bepaald een levendige indruk had. Na de aanleg van de nieuwe N18 - en daarmee de afwaardering van de oude - wilden inwoners daar verandering in brengen. Zij gaven het dorp een metamorfose geven onder de naam ‘Dorpskern Usselo'. Afgelopen donderdag was de afsluiting van dit project.

Er is de afgelopen drie jaar een hoop gebeurd om het plein aantrekkelijker te maken. De geasfalteerde weg met verkeerslichteninstallatie heeft plaatsgemaakt voor klinkers. En het plein zelf is ook op de schop gegooid. “Usselo is nu weer een prominente plek", Gerrit Bijvank, lid van de commissie Dorpskern Usselo. “Het leek soms alsof ons dorp vergeten werd. Het was ook een dode plek waar eigenlijk niets gebeurde.”

Op de kaart

De verbouwing had dus zeker een doel, Usselo meer op de kaart zetten. “Het dorp heeft meer reuring nodig. We willen toerisme in onze omgeving. Nu het verbouwd is word je genoodzaakt hier te stoppen, en een ijsje te halen", zegt Miranda Meerman, lid van de commissie Dorpskern Usselo. Het project lijkt goed te werken. “Het is boven verwachting hoeveel mensen hier in het weekend en overdag komen. Er komen ook meer mensen van buiten de naaste omgeving. Ons dorp lijkt een uitje te worden.”

Mooier dan verwacht

Het project is nu een jaar klaar. De laatste stappen waren het aanleggen van de beplanting. “Het dorp heeft een halfjaar echt platgelegen. De bewoners hebben er zeker last van gehad, maar het moet eerst slechter worden voordat het beter wordt", vertelt Meerman. “Dezelfde mensen die er last van hebben gehad, zijn enorm verbaasd hoe mooi het is geworden. We hebben van tevoren als commissie natuurlijk plaatjes laten zien, maar het is mooier geworden dan iedereen had verwacht.”

Maar de commissie is net zo verrast met het eindresultaat als de bewoners. “Het is ook buiten onze verwachtingen mooi geworden. Je ziet gelijk dat er echt iets gebeurd is.”

Afgerond

Usselo heeft een metamorfose gehad, en de commissie heeft zijn werk gedaan. Deze donderdag is het project officieel afgerond. “Voor ons project rondom het dorpsplein is vandaag het einde. We wilden meer dan alleen gravel en een paar bomen, en dat is er. Het is nu klaar, en onze commissie houdt op te bestaan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.