Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Dodenherdenking op bevrijdingsdag maakt indruk op schooljeugd Oldenzaal

Herdenking bevrijding
Ten overstaan van een erewacht van Oldenzaalse veteranen legden kinderen van De Windroos ook een rode roos op de graven van Britse geallieerden.
Beeld: Twente FM

Traditiegetrouw herdenkt Oldenzaal op 2 april, de dag van de bevrijding, de doden die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor kinderen van Oldenzaalse basisscholen. Dit jaar – 79 jaar na dato – viel die eer te beurt aan groep 8 van SBO De Windroos. Zij legden rode rozen bij 29 graven op de begraafplaats aan de Hengelosestraat.

Verhalen doorvertellen

Burgemeester Patrick Welman wees, voordat hij de bevrijdingsvlag hees, de schoolkinderen in een korte toespraak op het belang van de herdenking. Hij zei te hopen dat de kinderen de verhalen van hen die vielen in de strijd voor onze vrijheid blijven doorvertellen. Vaak jonge mensen uit Amerika, Canada of Engeland die hier vochten voor onze vrijheid. Stel je voor, aldus de burgemeester, dat jonge mensen uit je naasteomgeving nu in een ver buitenland voor de vrijheid van anderen moeten vechten.

Letterlijk stil staan

Bij een rondgang over de begraafplaats stonden de kinderen letterlijk stil bij de graven van oorlogsslachtoffers, uit Oldenzaal, maar ook van geallieerde strijdkrachten. Nadat ceremoniemeester Nolet Bult de slachtoffers een naam en gezicht gaf, legden kinderen een rode roos. Die korte verhalen maakten zichtbaar indruk op de kinderen. In het bijzonder bij de graven van de Oldenzaalse kinderen, die om het leven kwamen bij een tragische explosie op de Groote Markt tijdens het bevrijdingsfeest. Bij die traumatische gebeurtenis lieten 8 jonge Oldenzalers het leven.

Indrukwekkende afsluiting

De herdenking op de begraafplaats aan de Hengelosestraat werd op indrukwekkende wijze afgesloten bij de graven van gesneuvelde Britse soldaten. Ten overstaan van een erewacht van de Stichting Veteranen Oldenzaal in uniform werden hun namen en leeftijd genoemd en legden kinderen een rode roos. Nadat twee kinderen een persoonlijk gedicht hadden voorgelezen, werd de herdenking op stemmige wijze afgesloten met het gezamenlijk zingen van het eerste couplet van het Wilhelmus.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.