Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Oekraïnse ontheemden goed ontvangen in Oldenzaal; ruimte voor meer

Oekraieners op camping Jambor
Voor een periode van 3 jaar worden in totaal 112 ontheemden uit Oekraïne opgevangen in 28 chalets op camping Jambor.
Beeld: Redactie Twente FM

Met de huur van 28 chalets op camping Jambor nabij recreatiepark Het Hulsbeek maakt de gemeente Oldenzaal de duurzame en veilige opvang mogelijk van in totaal 112 ontheemden uit Oekraïne voor een periode van 3 jaar. Oekraïners die nu nog worden opgevangen in een voormalige school aan de Bentheimerstraat kunnen in fases verhuizen naar de chalets. Daardoor kunnen op die plek nieuwe ontheemden instromen.

Opvang bij particulieren onder druk

Op dit moment verblijven 87 ontheemden uit Oekraïne in de gemeente Oldenzaal, waarvan 60 aan de Bentheimerstraat en 27 in particuliere opvang. Volgens het college staat de particuliere opvang onder druk en geven gastgezinnen aan dat ze de opvang niet nog lang kunnen volhouden. De opvang in de voormalige school is ook niet optimaal. Een aantal gezinnen verblijft inmiddels al 2 jaar in kleine kamers. Overigens is de inrichting van het gebouw inmiddels wel zodanig verbeterd dat iets meer privacy mogelijk is.

In korte tijd aangepast

Volgens het college is de eerste groep ontheemden uit Oekraïne goed ontvangen in Oldenzaal en heeft goede begeleiding er in geresulteerd dat de meesten zich in korte tijd hebben aangepast aan de omgeving. “Ze hebben veelal werk gevonden, de jongeren studeren en de kinderen gaan naar school.” Het college denkt mogelijke overlast bij de opvang op camping Jambor te voorkomen door 3 keer per week een spreekuur te houden waardoor problemen vroegtijdig kunnen worden gesignaleerd.

icon_main_info_white_glyph

Geen ‘inwonersraadpleging’

Oldenzaal krijgt geen ‘inwonersraadpleging’, waarbij de bevolking zich kan uitspreken over de opvang van vluchtelingen. De fractie van Solidair Oldenzaal kreeg daarvoor deze week tijdens de raadsvergadering de handen bepaald niet op elkaar. Integendeel. Toen Rutger Bouman een motie van die strekking indiende werden her en der in andere fracties wenkbrauwen opgetrokken. Niet zo verwonderlijk gezien de opstelling die de SO-fractie doorgaans kiest als het gaat om de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. Voor Nick Kramer (PvdA) aanleiding om te vragen welk ‘probleem’ de SO denkt op te lossen met zo’n inwonersraadpleging.

Lees verder onder de afbeelding.


Spreiding asielzoekers
Vanuit de voormalige school aan de Bentheimerstraat kunnen Oekraïnse ontheemden ‘doorstromen’ naar een meer duurzame opvang in chalets op camping Jambor.
Beeld: Redactie Twente FM
icon_main_info_white_glyph

Andere fracties lieten er in verschillende bewoordingen geen misverstand over bestaan helemaal geen probleem te zien, ook niet als het gaat om de communicatie naar de bevolking toe. Bovendien, zo werd bijvoorbeeld van de kant van de VVD opgemerkt, raadsleden weten als volksvertegenwoordiger heel goed wat er leeft onder de inwoners. Dat de opvang van Oekraïnse ontheemden onder de inwoners van Oldenzaal niet echt leeft, werd nog eens onderstreept door wethouder Rob Christenhusz. Afgemeten liet hij weten dat zich op maandag welgeteld 3 mensen hadden aangemeld voor de info-avond over de opvang van Oekraïners op camping Jambor. En voor de info-avond voor ondernemers: nul (0). Uiteindelijk kreeg de SO-motie enkel steun van de eenmansfracties van D66 en Groen Links.

Het Rijk betaalt

Afgaande op de taakstelling door het Rijk, zou de gemeente Oldenzaal in totaal 194 Oekraïnse ontheemden moeten opvangen. Dat kost de gemeente geen cent. Alle kosten – inclusief die voor gezondheidszorg en onderwijs – komen voor rekening van het Rijk. Zo ontvangt Oldenzaal met ingang van 1 januari dit jaar een normbedrag van 61 euro per gerealiseerde opvangplek. Als de opvangcapaciteit met 112 plekken wordt gerealiseerd, komt dit neer op een rijksvergoeding van 1,5 miljoen euro.

Oekraieners op camping Jambor
Lees ook
Oldenzaal huurt chalets op camping voor opvang 112 ontheemden uit Oekraïne
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.