Verkeer
Stuur appje
Zoek

FC Twente-voetballer Brenet moet maand de cel in voor rijden zonder rijbewijs

JOSHUA BRENET STILL
Beeld: 1Twente

Dat hij niet wist dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard? De politierechter hecht er weinig woorden aan, maar meent dat FC Twente-voetballer Joshua Brenet (30) er zijn eigen spelregels op nahoudt. "Het komt voor mij over of je een rode kaart krijgt en zegt: ik blijf toch lekker door voetballen." De politierechter veroordeelde de Twente-verdediger tot een maand celstraf. Bovendien moet hij een eerdere voorwaardelijke werkstraf van 20 uur alsnog uitvoeren, onder meer voor het mishandeling van zijn vriendin.

Frustratie

Nadat twee eerdere zittingen door verschillende omstandigheden niet waren doorgegaan, was het vandaag de derde keer dat de politierechter zich over de zaak boog. Maar ook nu kwam Brenet niet opdagen. Vooraf had hij zich wegens privéomstandigheden afgemeld. Niettemin leidde dit tot frustratie bij zowel de politierechter als de officier van justitie, die de voetballer graag om opheldering willen vragen.

Want zowel de politierechter als de openbare aanklager menen dat Brenet drommels goed wist dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. De voetballer was in 2020 betrapt voor het rijden onder invloed. Behalve een geldboete moest hij verplicht een cursus volgen.

Toen hij dit niet deed, werd alsnog zijn rijbewijs ongeldig verklaard. Tijdens de zitting draaide het onder meer over de vraag of Brenet de brieven die het CBR hierover verstuurde wel of niet zou hebben ontvangen.

Tegen de lamp

Vervolgens werd hij begin vorig jaar tot tweemaal toe met zijn auto van de weg geplukt. Dat gebeurde op 10 januari in Enschede en twee weken later was het opnieuw raak toen Brenet op 23 januari in Bathmen tegen de lamp liep.

Dat Brenet een eerste keer niet wist dat hij niet mocht autorijden omdat hij de CBR-brieven niet had ontvangen dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard, daarover kon nog worden gediscussieerd. Maar de politierechter was heel duidelijk: nog geen twee weken later werd hij opnieuw staande gehouden. En toen wist Brenet drommels goed wat er speelde.

De eerste keer was zijn excuus dat hij naar de training moest. De tweede keer dat hij onderweg was naar familie in Tilburg. Justitie en de politierechter konden er weinig begrip voor opbrengen. Waar justitie nog een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf eiste, toonde de politierechter zich onverbiddelijk: hij veroordeelde Brenet tot vier weken celstraf.

Rode kaart

"Wie een straf opgelegd krijgt, moet zich daaraan houden. Anders moet je op de blaren zitten", aldus de politierechter. Waarbij hij de vergelijking met het voetballen maakt: "Het komt op mij over alsof je een rode kaart krijgt en vervolgens zegt: ik blijf toch lekker door voetballen."

Omdat hij tijdens zijn proeftijd toch weer in de fout ging, moet hij bovendien een eerdere voorwaardelijke celstraf van 20 uur nu alsnog uitvoeren.

Brenet laat het er echter niet bij zitten. Zijn advocaat Desírée Greven laat na afloop weten dat ze namens zijn cliënt hoger beroep aantekent.

FC Twente liet eerder al weten de rechtszaak te zien als een privékwestie en wil daarom niet reageren op vragen. Afgelopen weekend werd bekend dat de club het contract met Brenet niet verlengt.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.