Verkeer
Stuur appje
Zoek

Helpende hand voor historische tram uit Enschede: gemeente geeft tienduizenden euro's voor restauratie

20242201 Tram Haaksbergen Enschede terug
De tram keerde in de januari terug bij de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen
Beeld: 1Twente

Om de historische TET1-tram klaar te stomen voor de 700-jarige verjaardag van Enschede, moet er nog flink wat werk verricht worden. Het voertuig, dat begin dit jaar arriveerde bij de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen, wacht het tweede deel van een restauratie. Zoals afgesproken met de raad doet de gemeente een duit in het zakje om de terugkeer naar Enschede te bespoedigen. Het gaat om een subsidie van 60.000 euro.

De afgelopen jaren is er door de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker gelobbyd om de tram, die tussen 1908 en 1933 door Enschede reed, terug te krijgen in de stad. Het voertuig werd ooit teruggevonden als 'tuinhuisje' in Overdinkel. De uit Overloon afkomstige Jos Koopmans zag er een mooi restauratieproject in. Hij nam de oude tram over en ging aan de slag.

Laten rijden

Met oog op het 700-jarig bestaan van Enschede is het idee opgevat om de TET1 terug naar Enschede te halen. In eerste instantie als tentoonstelling, maar het plan is om de tram ook daadwerkelijk weer te laten rijden. Op verzoek van de gemeenteraad heeft Enschede zich afgelopen zomer voorgenomen om de terugkeer van de tram ook financieel mogelijk te maken.

20242201 Tram Haaksbergen Enschede terug
Lees ook
Enschedese tram TET1 eindelijk thuis: 'Restaureren tot een origineel rijdend ding'

In januari is het historische voertuig gearriveerd in Haaksbergen. Vrijwilligers van de Museum Buurtspoorweg gaan aan de slag om de tram verder te restaureren. Een deel van de kosten wordt gedekt door subsidies van de Rabobank en het Mondriaanfonds. Het resterende bedrag van 60.000 euro legt de gemeente bij.

De terugkeer van de tram bij de MBS, in januari

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.