Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jeffrey uit Enschede en Niels uit Wierden doen gooi naar titel op NK lassen voor mbo'ers

De beste jonge lassers van Nederland doen deze week in Hengelo mee aan het NK lassen voor mbo'ers. Onder hen twee Tukkers: Niels Westerik uit Wierden en Jeffrey Eggert uit Enschede. Vandaag, vrijdag 15 maart, leggen ze de laatste hand aan hun creaties en dan is afwachten of ze bij de beste drie op hun onderdeel gaan eindigen. Jeffrey denkt van wel: "Ik heb er een goed gevoel over."

Zestien talentvolle finalisten

Het is een drukte van belang donderdag bij SMEOT, de mbo-vakschool voor metaal, mechatronica en verspaning aan de Sportlaan Driene in Hengelo. Vijftien jonge mannen en één jonge dame doen hun uiterste best om de jury op vrijdag te overtuigen van het feit dat zij naar het WK later dit jaar in Lyon moeten.

“Het eindproduct is mooier, omdat je meer controle hebt over het smeltbad.”

'Ik ga voor podiumplek'

Jeffrey (20) uit Enschede werkt naast z'n opleiding bij Technology Unlimited BV in Almelo en doet mee op het onderdeel TIG-lassen: "Wat dat inhoudt? Dan heb je in je ene hand een toorts en in je andere hand een draadje. Het is secuurder dan MAG/BMBE-lassen. Het eindproduct is mooier, omdat je meer controle hebt over het smeltbad. Buitenhoeken lassen, binnenhoeken lassen, je moet alles beheersen. Ik ga voor een plek bij de top 3."

Niels (19) uit Wierden werkt naast z'n studie bij Agro B.V. in Almelo. Hij heeft veel geoefend, vertelt hij: "Na de kwalificaties in Emmen ga ik nu vol gas deze finale in. Of ik kans maak? Ik doe m'n best."

icon_main_info_white_glyph

WorldSkills Netherland

WorldSkills Netherlands zet zich in om jongeren te inspireren en te motiveren voor beroepsonderwijs en vakmanschap. WorldSkills Nederlands organiseert wedstrijden voor bijna alle beroepen: van beveiliger tot kapper, van interieuradviseur tot maatschappelijke zorg en van bouwtimmerman tot juridisch dienstverlener. Voor een aantal beroepen maakt de winnaar kans op een plek in Team Netherlands en mag hij/zij mee naar WorldSkills later dit jaar in Lyon.

Niels is MAG/BMBE-lasser. Hoe hij de dagen in Hengelo beleeft? "Woensdag hebben we eerst een paar uur geoefend met de apparaten hier. Daarna zijn we met de opdracht aan de slag gegaan. Vandaag (donderdag, red.) de opdracht zover mogelijk af proberen te krijgen en vrijdag hebben we nog twee uurtjes. Wordt spannend."

Den Bosch

Wanneer op vrijdag aan het eind van de ochtend de wedstrijden zijn afgerond, gaan de juryleden alle werkstukken beoordelen. Nog dezelfde dag wordt de top drie van beide disciplines (in willekeurige volgorde) bekend gemaakt. Eén week later, tijdens de feestelijke prijsuitreiking van Skills The Finals in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch, wordt bekend wie welke kleur medaille mag ophangen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.