Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Krachten in Tubbergen gebundeld in strijd tegen illegale vogelhandel

Blauwe tegel illegale vogelhandel
Om illegaal gevangen vogels te kunnen ringen, worden soms pootjes gebroken of bevroren om ze te kunnen breken.
Beeld: Vogelbescherming

Eind november 2021 werden in het buitengebied van de gemeente Tubbergen zogeheten mistnetten gevonden, waarmee wilde en beschermde vogelsoorten, zoals putters, sijzen en goudvinken worden gevangen. Op donderdag 21 maart legt burgemeester Anko Postma een ‘Blauwe Tegel’ voor het gemeentehuis in Tubbergen, als symbool van de gezamenlijke strijd van onder meer politie en jachtopzichters tegen illegale handel in wilde vogels.

Blauwe Tegel

De symbolische Blauwe Tegel is bedacht door een groep landelijk opererende wijkagenten, samen met stichting Waardering Erkenning Politie (WEP). Met de Blauwe Tegel vereeuwigt WEP mooie en waardevolle samenwerkingen diebuurten veiliger maken en onderlinge saamhorigheid versterken. De tegel in Tubbergen is de achtste die in Nederland wordt gelegd. Het samenwerkingssymbool ligt ook in Enschede, Dordrecht, Harderwijk, Den Haag, Roermond, Rotterdam en Amsterdam.

Samen sterk

Na de vondst van de mistnetten in 2021 begon een gezamenlijk strafrechtelijk onderzoek waarbij 96 levende (lok)vogels, 100 meter aan mistnetten, 40.000 euro cash en vuurwapens werden gevonden. Uit dit onderzoek kwamen weer andere milieuonderzoeken voort, die leidden naar nieuwe verdachten en vanglocaties. Milieuagent Michael Volder van basisteam Noordoost-Twente over het resultaat van dit onderzoek: “Diverse partijen werkten samen. Alle kennis en kunde werd gebundeld.”

Bundeling kennis en kunde

Bundeling van kennis en kunde betekende in dit geval volgens Volder dat er werd samengewerkt met groene boa’s en jachtopzichters, die veel kennis hebben van het natuurgebied, vogels en stroperij. “De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weet veel over het ringen van vogels en de handel in dieren. De politie is er voor de inbeslagnames, vorderingen, kennis op het gebied van wapens en munitie; die vormt de sterke arm. Een Officier van Justitie leidt het onderzoek.”

Dierenhandel is big business

Doel van het illegaal vangen van wilde en beschermde vogelsoorten is om de dieren te verhandelen. Rick Staudt, buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) milieu bij de Landschap Overijssel, zegt daarover: “Wildlife crime is in heel Europa een item. Of je het nu hebt over stropers die wild afschieten voor grootschalige consumptie of juist deze vogelvangst. Het is big business, waarachter veel dierenleed schuilgaat.”

‘Pootjes gebroken of bevroren’

Milieuagent Michael Volder schetst hoe dat leed er onder meer uitziet: “Om van een wild gevangen vogel een legale vogel te maken, moet je het dier ringen. Dat gebeurt normaal gesproken als ze net uit het ei zijn gekropen. Anders krijg je de ring niet om het pootje. Om een illegaal gevangen vogel ‘om te katten’ worden pootjes gebroken of bevroren om het te kunnen breken. Op die manier lukt het criminelen om later een vogel alsnog te ringen. Veel vogels gaan dood door stress. En dat allemaal vanwege financieel gewin, want voor een putter pakt iemand misschien wel negentig euro. Bijvangst zoals koolmezen, ijsvogels en mussen worden ook gevangen, maar die gooien ze weg.”

Flinke vuist tegen criminaliteit

Door de krachten te bundelen zijn de lijnen kort. Rick Staudt: “Doordat je elkaar makkelijk en snel vindt en weet waar expertises liggen, kun je vlug handelen om erger leed te voorkomen. Daarnaast kun je ook een flinke vuist tegen criminaliteit maken. Door de samenwerking kunnen groene boa’s bij grote onderzoeken overal in de provincie optreden. Voorheen waren we vooral gebonden aan het natuurgebied waar we verantwoordelijk voor zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.