Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Oppositie Wierden komt met alternatief plan voor nieuwbouw scholen in Enter

Schoollocatie Enter
Locatie Bornerbroekseweg
Beeld: Maps

De oppositiepartijen ChristenUnie, Progressief Wierden, SGP en de VVD hebben een alternatief plan laten uitwerken voor de bouw van 2 nieuwe scholen op de bestaande locaties, in plaats van het plan van het college om één school te bouwen op de locatie Bornerbroekseweg. Dit alternatieve plan is overigens nog niet afgestemd met de betrokken schoolbesturen.

“Wij stellen allereerst het belang van de kinderen voorop, maar maken ons ook grote zorgen over het proces rond de plannen voor nieuwbouw”, trapt Dirco Rijnders, fractievoorzitter SGP af. “Omdat zorgvuldigheid voorop dient te staan, hebben wij gevraagd om uitstel van de besluitvorming met één maand. Dit biedt de mogelijkheid om ook andere scenario’s te verkennen zoals nieuwbouw op de bestaande locaties. We hebben al in november 2023 een verzoek ingediend om een alternatief te onderzoeken. De coalitiepartijen NEW en CDA vonden dit niet noodzakelijk en vinden de huidige stukken wel voldoende uitgewerkt om te kunnen bespreken en stemmen niet in met uitstel.”

Bezwaarprocedures

Kees van Dijk, voorman van de ChristenUnie, verwacht dat het, als er aan de Bornerbroekseweg gebouwd wordt, jaren gaat duren voor de eerste schop de grond in kan: “Doordat er bezwaarprocedures gestart gaan worden tot aan de Raad van State aan toe.”

“We zullen dit alternatief en onze overtuigingskracht inzetten om partijen NEW en CDA over de streep te trekken”
Audiofragment
Oppositie Wierden komt met alternatief plan voor nieuwbouw scholen in Enter | Kees van Dijk
De oppositiepartijen ChristenUnie, Progressief Wierden, SGP en de VVD hebben een alternatief plan laten uitwerken voor de bouw van 2 nieuwe scholen op de bestaande locaties, in plaats van het plan van het college om één school te bouwen op de locatie Bornerbroekseweg.

Quickscan alternatief plan

Inmiddels hebben de 4 partijen een quickscan alternatief plan laten uitwerken voor 2 nieuwe scholen op bestaande locaties inclusief een financieel plaatje. “We zullen dit alternatief en onze overtuigingskracht inzetten om partijen NEW en CDA over de streep te trekken”, aldus fractievoorzitter Dianne Harberink van de VVD. “Helaas ontbrak de tijd om dit alternatief plan met de schoolbesturen af te stemmen.”

Participatie

“We ervaren dat veel Enterse inwoners klagen over de participatie mogelijkheden. Men voelt zich niet gehoord. De inwonersparticipatie dient daarom steviger ingericht te worden.”

Financieel debacle

“Laten we vooral niet vergeten dat het financieel zo ongeveer het grootste project is dat Wierden ooit onderhanden had. Wij vinden dat het geen financieel debacle mag worden waar Wierden tot in lengte van jaren de negatieve gevolgen van gaat ondervinden. Dat de kinderen recht hebben op goed onderwijs in een moderne en goed toegeruste school staat buiten kijf. Een snelle maar goed doordachte nieuwbouw is daarom noodzakelijk. Mede ook om duur onderhoud aan de oude gebouwen te voorkomen.”

Informatieronde

“De oppositie kiest niet snel voor deze wijze van berichtgeving”, stelt raadslid Roselien Slagers van Progressief Wierden. “Gelet op de signalen die wij van inwoners hebben ontvangen, meenden wij dat het goed is om inwoners op deze wijze te informeren zodat men bijvoorbeeld op 19 maart tijdens de informatieronde kan meekijken, luisteren of inspreken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.