Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almeloos restaurant brengt mensen met dementie samen voor uniek diner

20240229 restaurant dementie lekker uniek
Beeld: Bibliotheek Almelo

Bibliotheek Almelo lanceert in samenwerking met Feijn Lunchen & Lezen de pilot ‘Lekker Uniek’. Het initiatief richt zich op mensen met beginnende dementie. Zes deelnemers werken tijdens deze avond samen aan een uitgebreid driegangendiner voor hun familie, vrienden en naasten.

Eerder creëerde de Bibliotheek al een Geheugenpunt. Hier zijn verschillende boeken en folders te vinden met informatie over dementie. “Vanuit hier zijn wij verder na gaan denken over een programma voor deze doelgroep”, vertelt Elvera Ruiter, één van de initiatiefnemers van Lekker Uniek. “Daarnaast heeft het SBS6 programma Misverstand ons geïnspireerd om samen met mensen met beginnende dementie een diner te organiseren.”

icon_main_info_white_glyph

Misverstand

In het SBS6 programma Misverstand gaan een aantal mensen met beginnende dementie als restaurantmedewerker aan de slag in de keuken of bediening. Samen runnen zij een tijdelijk restaurant, onder leiding van chef-kok Ron Blaauw.

Taakverdeling

Voor de deelnemers begint het programma om vier uur ’s middags. “Eerst maken we kennis met elkaar onder het genot van een kopje koffie. Vervolgens nemen we het menu door die voorafgaand is samengesteld”, legt Ruiter uit. De taken voor het diner worden onderling verdeeld. “De mensen geven zelf hun voorkeur aan. Zo helpen zij met het bereiden van de gerechten of dekken de tafels en zorgen dat de gasten voorzien zijn van een hapje en een drankje.”

Gastenlijst

De gastenlijst voor het diner zit inmiddels vol. “Voor deelnemers is er nog wel plek. We zijn dan ook blij om te zien dat er behoefte is aan zulke activiteiten en dat we samen met hen de gasten een leuke en culinaire avond bezorgen.”

icon_main_info_white_glyph

Lekker Uniek

Op dinsdagavond 12 maart om 18.00 uur schuiven de gasten aan in het restaurant Feijn Lunchen & Lezen. Deelnemers kunnen zich aanmelden via [email protected].

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.