Verkeer
Stuur appje
Zoek

Woningcorporatie wil minderjarige statushouders huisvesten in Enschedese centrumwijk

20240227 Perikplein opvang asielzoekers statushouders amas Google Maps
In de voormalige woongroep van InteraktContour aan het Perikplein worden binnenkort minderjarige statushouders gehuisvest.
Beeld: GoogleMaps

In een voormalige woongroep aan het Perikplein in Enschede worden binnenkort alleenstaande minderjarige vluchtelingen opgevangen. Dat is in ieder geval wel het voornemen van woningcorporatie De Woonplaats en de organisaties Nidos en YouCare. Het gaat om zestien statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. Omwonenden zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld.

De alleenstaande minderjarigen kunnen vanwege hun situatie en hun jonge leeftijd nog niet zelfstandig een woning huren. In de woongroep van YouCare leren zij om zelfstandig op te groeien, te wonen en hun weg te vinden in Enschede. De jongeren gaan net als hun leeftijdsgenoten naar school, doen mee aan sportactiviteiten en bouwen hier hun sociale leven op.

Oude zorgappartementen

YouCare is de organisatie die 24 uur per dag en 7 dagen per week de woonbegeleiding voor de jonge statushouders verzorgt. Nidos heeft als organisatie de voogdij over de minderjarigen. De appartementen waar zij worden gehuisvest zijn van De Woonplaats. Tot voor kort werden deze verhuurd aan InteraktContour, die er cliënten met niet-aangeboren hersenletsel zelfstandig - met zorg aan huis - liet wonen.

“De jongeren zitten hierdoor lang in azc’s en lopen begeleiding en onderwijs mis”

Er wordt op korte termijn een vergunning aangevraagd om de appartementen voor deze vorm van huisvesting in te zetten. Als de gemeente de vergunning verleent beginnen Nidos en YouCare met de voorbereidingen. Omwonenden zijn uitgenodigd voor een kennismaking met de organisaties, waarbij zij hun plannen toelichten en vragen beantwoorden.

Dit jaar 35 woonplekken

Volgens het college van B&W lukt het Nidos onvoldoende om verspreid over heel Nederland huisvesting te regelen voor de zogeheten ama's. 'De jongeren zitten hierdoor lang in azc’s en lopen begeleiding en onderwijs mis', staat in een bericht aan raadsleden. Gemeenten hebben een individuele opgave om alleenstaande minderjarige statushouders op te vangen.

Enschede moet dit jaar 35 jongeren uit deze doelgroep huisvesten. Deze taakstelling staat los van de opvang van 'reguliere' asielzoekers in het beoogde asielzoekerscentrum aan de Parkweg. Datzelfde geldt overigens voor de opvang van zogeheten ontheemden uit Oekraïne en het huisvesten van (meerderjarige) statushouders in woningen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.