Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo in gesprek met gehandicaptenclub over huisvesting, maar trekt portemonnee niet voor gebruik jachthuisje

Bartelinkslaantje hengelo hgov de samenloop jachthuisje
Beeld: 1Twente

De gemeente Hengelo gaat in gesprek met de Hengelose Gehandicapten Ontspanningsvereniging (HGOV) over huisvestingsonzekerheid dat is ontstaan, maar laat weten de club niet financieel te willen steunen voor het gebruik van het jachthuisje. Dat verklaart het college in antwoord op raadsvragen van Lokaal Hengelo. De vereniging maakt momenteel gebruik van het jachthuisje aan het Bartelinkslaantje, maar door het uitblijven van een onderhuurder kan de vereniging de huur niet betalen.

Het bestuur van HGOV wil nog niet reageren op de situatie, omdat de gesprekken met de gemeente Hengelo nog lopen. De antwoorden van het college op de vragen van Lokaal Hengelo laten zien dat het een lastige situatie wordt wanneer de club geen onderhuurder vindt.

Maatschappelijk

Door het maatschappelijke bestemmingsplan is het niet mogelijk om het pand te verhuren voor bijvoorbeeld feestjes of commerciële partijen. Zorginstelling Estinea, die een woonlocatie heeft aan het Bartelinkslaantje, heeft recentelijk onderzoek gedaan om het jachthuisje er misschien bij te trekken, maar kwam tot de conclusie dat gebruik van het pand niet rendabel zou zijn.

In 2019 ook al

In 2019 speelde een vergelijkbare situatie met HGOV. Toen moest de vereniging, na veertig jaar het jachthuisje in bruikleen te hebben gehad, huur betalen aan de gemeente Hengelo. Ook stopte de jaarlijkse subsidie. De kleine vereniging moet een bedrag ophoesten dat het niet kan betalen. Ook toen werd er gezocht naar een onderverhuurder. In al die jaren dat de vereniging het pand heeft gebruikt, heeft het veel tijd en geld gestoken in het onderhoud ervan.

“Wij denken dat het moet lukken om voor één avond in de week in Hengelo een geschikte accommodatie te vinden voor de activiteiten.”

'Mooi voorbeeld'

Volgens de gemeente Hengelo zijn de activiteiten van HGOV belangrijk voor het uitbreiden van de sociale basis voor de leden. "De initiatieven van de HGOV zijn een mooi voorbeeld van de inzet van de eigen leden en vrijwilligers", schrijft het college.

Ze erkennen het gemis voor de vereniging als er een einde komt aan meer dan 40 jaar gebruik van het jachthuisje. Ze gaan binnenkort in gesprek met de vereniging: "Wij denken dat het moet lukken om voor één avond in de week in Hengelo een geschikte accommodatie te vinden voor de activiteiten."

De vereniging heeft momenteel een opzegtermijn van één jaar, wat volgens Lokaal Hengelo betekent dat ze maar beperkt de tijd hebben om een onderhuurder te vinden. Jim ter Braak, fractievertegenwoordiger van de Lokaal Hengelo, vroeg zich af of het college bereidt is om het opzegtermijn te verkorten. Het college heeft toegezegd dit punt te zullen bespreken tijdens de gesprekken en te onderzoeken of er een oplossing kan worden gevonden: "Als daar een overbrugging voor nodig is, zullen we dat in overweging nemen", zegt het stadsbestuur.

Andere locatie?

Volgens het college is een andere locatie in de wijk misschien geschikter voor de activiteiten van de gehandicaptenvereniging. "Wij begrijpen dat het gebouw slechts voor 1 avond in de week en één extra activiteit eens per maand gebruikt wordt. Een andere accommodatie in de wijk is dan geschikter", aldus het college. In de Hasseler Es is het Kulturhus Hasselo een van de zogenaamde 'Wijkhuyzen' die als centraal punt moet dienen voor activiteiten in de wijk.

Mocht de vereniging het jachthuisje verlaten, dan heeft de gemeente nog geen concrete plannen voor het pand: "Hier is op dit moment nog geen zicht op", sluit het college af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.