Verkeer
Stuur appje
Zoek

Erik Hellegers verlengt als hoofdtrainer s.v. Juliana '32 voor twee seizoenen

20240222 peter rosendal en erik hellegers sv juliana 32
Hooftrainer Erik Hellegers en clubvoorzitter Peter Rosendal bij de ondertekening van het nieuwe contract
Beeld: s.v. Juliana '32

Erik Hellegers gaat nog zeker twee seizoenen door als hoofdtrainer bij s.v. Juliana '32, met een optie voor nog een derde seizoen. Dit zijn de Hengelose club en de trainer overeengekomen. Op dit moment draait het eerste elftal goed mee bovenin de vierde klasse. De club wil die lijn graag doorzetten.

Goed bezig

"We zijn als club heel blij dat Erik bij ons blijft en gaan alles op alles zetten om dit seizoen om de bovenste plaatsen mee te doen”, aldus Gerben Prins, teamcoördinator Team Voetbal. Woensdagavond is samen met Peter Rosendal en Erik Hellegers het contract getekend.

Hellegers is tevreden over de resultaten van zijn ploeg en voelt zich als een vis in het water bij de s.v. Juliana '32. "De club is goed bezig. Er gebeuren allemaal positieve dingen. We gaan weer omhoog dus dat is mooi." Dit zei hij eerder deze week in het programma Sportlijn bij 1Twente. Sinds vorig seizoen is Hellegers actief als hoofdtrainer bij de vereniging. Onder zijn leiding streed Juliana 1 al om promotie, dat lukte nog niet, maar inmiddels staat het team tweede op de ranglijst. Doel is om dit seizoen mee te doen om de prijzen, dus de lat ligt hoog.

Sportcultuur

Als het gaat om het spelen op het hoogste niveau in het amateurniveau in Twente, dan denkt Hellegers weleens met weemoed terug aan vroeger. Er is in al die jaren wel het één en ander veranderd in het amateurvoetbal. "In mijn tijd had je gewoon zeven klasses als hoogste amateurniveau in Twente en nu is dat nul. Als je het écht over voetbal wil hebben, dan moet je achter Arnhem, Amersfoort kijken, daar begint het ongeveer."

De oorzaak? De trainer denkt dat het in Twente ontbreekt aan een echte sportcultuur. "Kijk maar naar handbal of anders sporten, ze staan allemaal onderaan. Dat is gewoon jammer en daar moet gewoon méér aan gebeuren." Iets anders dat volgens hem vroeger ook meespeelde, is dat voormalige betaald voetbalspelers uit de regio na hun carrière gingen afbouwen bij amateurclubs. "Die brachten een stukje niveau mee, maar dat is tegenwoordig ook niet meer zo."

“De club is goed bezig. Er gebeuren allemaal positieve dingen. We gaan weer ophoog dus dat is mooi.”

Beginnen bij de jeugd

Hellegers denkt dat je een sportcultuur al vanaf jongs af aan moet kweken. "Je moet bij de jeugd beginnen op school. Gemeentes moeten veel meer sport op scholen promoten en daar misschien ook geld voor uittrekken."

Het creëren van een sportcultuur begint met het investeren op allerlei vlakken, goeie accomodaties en ook opleidingen. Geld is belangrijk, maar Hellegers wijst zelf ook op het creëren van de juiste mentaliteit; "Hier in Twente gaan we toch wat meer de kantine in." De trainer noemt buiten de regio onder meer een club als Spakenburg een voorbeeld hoe het anders kan: "Kijk maar eens wat daar gebeurt, dat kun je niet vergelijken met hier. De mentaliteit daar is écht het verschil." Het begint volgens Hellegers ook bij goede trainingen en zorgen dat mensen fitter worden, vooral dat laatste is tegenwoordig écht een probleem.

Doorgroeien als club

Daarnaast lopen veel clubs aan tegen teruglopende ledenaantallen de laatste jaren. "Juliana '32 had vroeger 14 seniorenteams. Nu hebben ze er nog maar vier." Hellegers vindt dat heel erg jammer en hoopt dat zijn club uiteindelijk weer groeit. "Veel jongens zijn al eind in de dertig. Het mooiste zou zijn als we straks wat verjonging krijgen hier en dat jongens bij onze club blijven en dat hun kinderen ook bij ons komen voetballen en dat je het op die manier weer mooi opbouwt."

“Het mooiste zou zijn als we straks wat verjonging krijgen, dat jongens bij onze club blijven en dat hun kinderen ook bij ons komen voetballen en dat je het op die manier mooi opbouwt.”

Zondag

Hellegers zou het persoonlijk ook een goede zaak vinden om de F'jes en E'tjes op zondag te laten draaien. "Mensen hebben dan meer tijd. Het is nu allemaal op zaterdag, op één dag. Moet je eens kijken wat er nu gebeurt doordat al die clubs nu op zaterdag spelen. Onze elftallen moeten vaak pas om vijf of zes uur spelen en moeten dan vaak ook nog 30 tot 40 kilometer verderop spelen, terwijl dat vroeger anders was. Dat kan toch niet? Op een gegeven moment raken die jongens niet meer gemotiveerd, heb je nog minder spelers. Dat doet de KNVB allemaal, die denken niet na."

Aantrekkelijker maken

De trainer stipt nog iets anders aan: "Wij voetballen altijd als het vriest en als het mooi weer is dan zitten we allemaal achter de geraniums; Als het straks mei is, dan zit de competitie erop. De KNVB moet daar eens over meedenken. Ik heb zelf een paar jaar in Duitsland gevoetbald, daar spelen we altijd met mooi weer. Dan heb je ook geen kunstgras nodig als het hard regent. Daar begint nu de competitie pas." De trainer denkt dat je dit ook zou kunnen veranderen. "Je moet het nog aantrekkelijker maken voor iedereen. Dan krijgen de clubs ook meer leden, denk ik."

Hellegers benadrukt er zelf nog heel veel lol aan te hebben. "Waar ik het over heb, is het algemene verhaal. Wij hebben hier een hartstikke mooi team." De trainer vindt dat mensen vooral plezier moeten beleven aan het voetbal. "Daar gaat het om, de lol moet voorop staan."

Ook nieuws of tips van jouw sportvereniging? Mail de stadsredactie: [email protected]

Audiofragment
Interview met Erik Hellegers, hoofdtrainer s.v. Juliana '32 | Sportlijn
Interview met Erik Hellegers, hoofdtrainer s.v. Juliana '32.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.