Verkeer
Stuur appje
Zoek

Is er te weinig zicht op 'zuipketen' op het platteland? 'Er is daar juist veel sociale controle'

Bier stockfoto
De sociale controle in jongerenketen is juist groot, vindt Plattelandsjongeren
Beeld: Pixabay

Hoeveel zicht hebben gemeenten op wat er binnen zogenoemde zuipketen gebeurt? Te weinig, zegt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, STAP, na onderzoek. Terwijl het juist reuze meevalt hoeveel alcohol er gedronken wordt, zegt Jannyke van Ballegooijen in gesprek met RTV Oost. Zij is projectleider van Plattelandsjongeren Nederland, dat zich bezighoudt met thema's op het platteland zoals keten. "Die mensen die dit onderzoek hebben gedaan, hebben vroeger zelf ook wel eens een biertje gedronken." Ook de term zuipketen die in het onderzoek wordt gebruikt, staat haar tegen. "Dat is zo negatief."

Het is wat haar betreft vooral een plek waar jongeren elkaar kunnen opzoeken. Van Ballengooijen haalt ook de sociale controle binnen de keten aan.

Wordt er dan ook binnen zo'n keet tegen een 16-jarige gezegd dat hij of zij geen biertje mag?

"In sommige keten is dat zeker het geval. Ze houden elkaar goed in de gaten. Er zijn ook altijd jongeren die gewoon hun gang gaan, maar het grootste gedeelte van de jongeren dat in een keet komt, neemt dit heel serieus en nemen ook echt hun eigen verantwoordelijkheid."

Hoe werkt dat dan in zo'n keet?

"Wij hebben als Plattelandsjongeren een aantal jaren het project 'de beste keet van Nederland' gehad." Dan kwamen keetadviseurs van Plattelandsjongeren in keten om de keet te keuren. Op onderwerpen als alcohol- en drugsgebruik, EHBO en de regels in de keet. "Dat werd heel serieus genomen en daarin hebben we ook gezien dat het grootste deel van de keten het heel goed voor elkaar heeft. Dat de sociale controle hoog is en dat ze ook veel doen voor hun eigen omgeving. En dat stuk hoor je nauwelijks terug", zegt ze wijzend op het onderzoek van STAP.

Hoe belangrijk zijn die keten voor jongeren?

"Voor jongeren, zeker onder de 18 jaar, is er eigenlijk nauwelijks iets op het platteland. Ik denk dat we heel blij mogen zijn dat de jongeren dan zelf iets organiseren dat ze bij elkaar kunnen zitten en niet op straat hangen."

Zijn de zorgen over het gebrek aan toezicht waarover in het onderzoek wordt gesproken dan overdreven?

"Ik denk dat ze wel wat overdreven zijn. Ik denk dat het heel belangrijk is om het gesprek aan te gaan over alcohol. Maar ik denk dat de mensen die nu in de leeftijd zijn dat ze dit onderzoek doen vroeger ook wel eens een biertje hebben gedronken."

Kun jij je vinden in de term zuipketen die in het onderzoek wordt gebruikt?

"Nee, zeker niet. Het is zo negatief. De jongeren die ik daar over spreek, heb ik nog nooit horen zeggen: 'Ik ga naar de zuipkeet'. Het is een plek waar ze het gezellig hebben. Het zijn vriendengroepen. Dat is heel belangrijk en het moeten zeker geen zuipketen genoemd worden, maar jongerenketen of keten. Een plek waar jongeren bij elkaar kunnen komen."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.