Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose omnisportvereniging WRSH luidt de noodklok: ‘Hopelijk gaan we de 50 jaar halen'

WRSH Hasseler Es
Voorzitter Jelte Meijer maakt zich zorgen over de toekomst van WRSH
Beeld: Petra Meijer

Wijkrecreatie Sportvereniging Hasseler Es bestaat meer dan 45 jaar. Maar er zijn zorgen. Zorgen of ze de 50 jaar wel halen. De coronaperiode heeft de vereniging geen goed gedaan. Het bestuur trekt daarom aan de bel om een doemscenaria voor te zijn. "We vallen niet zomaar om, maar er moet wel wat gebeuren."

Bij de Wijkrecreatie Sportvereniging Hasseler Es kunnen jong en oud kiezen uit elf sporten tegen een prikkie in de maand. Van de contributie van de 200 leden worden zaaluren in sporthal Hasseler Es en het Kulturhus en de trainers bekostigd. Nieuwe sporten als Aeronetics en Streetdance zijn populair binnen de recreatieve sportvereniging. Uitgerekend de trainers van deze sporten hebben aangegeven te moeten stoppen. ”Als we voor deze dames niet snel vervangers kunnen vinden, hebben we een probleem”, geeft voorzitter Jelte Meijer aan.

Geloof

Zonder dat hij het probleem in de schoenen van deze trainers wil schuiven. ”Ze hebben goede redenen om te stoppen. Het probleem ontstaat indirect door de verenigingsstructuur. Voor trainers hanteren we een vast tarief en dat maakt het steeds lastiger om ze binnen te halen. Voor de yogalessen hebben we een uitzondering gemaakt in overleg met de leden. Maar dat kunnen we niet voor de andere sporten doen. Dan vallen we van ons geloof.”

Consumptiemaatschappij

Eerder al is een oproep onder de leden gedaan of daar trainers tussen zitten die lessen willen en kunnen oppakken. Daar is niets uit voortgekomen. Ook bestuurlijk zijn er vacatures in te vullen. ”Daar zit wel beweging in”, vertelt Meijer die als voorzitter van een recreatieve vereniging steeds vaker tegen de nadelen van de consumptiemaatschappij aanloopt.

”In de hoogtijdagen telde de vereniging 600 leden. Dan hebben we het over de jaren negentig. De wijk wist ons te vinden en aan trainers, begeleiders en vrijwilligers was geen gebrek. Daarna is het ledental gestaag gedaald tot 200 op dit moment en is het steeds moeilijker om mensen bereid te vinden om zich in te zetten voor de vereniging. De coronaperiode heeft de vereniging overigens ook geen goed gedaan”, aldus Meijer.

Contributieverhoging

Het is een maatschappelijke tendens die je over de volle breedte in het verenigingsleven terugziet. Mensen willen geen verplichtingen, jonge gezinnen met kinderen hebben een volle agenda en willen flexibel zijn en trainers voor specifieke sporten hanteren markttarieven. ”Daar kunnen wij niet aan voldoen. We overwegen een contributieverhoging, maar dan nog krijg je veel voor weinig en blijft het voor iedereen in de wijk mogelijk om bij deze vereniging te sporten.”

De recreatieve sportvereniging in de Hasseler Es heeft geen competitieve aspiraties. De club hoeft dan ook geen afdrachten aan sportbonden te doen, voor verenigingen in competitieverband altijd een grote kostenpost uit de contributie-inkomsten.

G-sport

Meijer is zo’n 25 jaar betrokken bij de vereniging, waarvan de laatste zes jaar als voorzitter. Hij zal niet snel de handdoek in de ring gooien, maar er moet wel iets gebeuren. ”De groep G-sporters is groeiende, vooral dankzij een deskundige trainer. Daar zijn we blij mee, evenals met de andere trainers die er voor zorgen dat leden hier de sport van hun keuze kunnen beoefenen. Het kost alleen veel moeite om het niet door je vingers te laten glippen. 'Op naar de 50 jaar' zeiden we vorig jaar tijdens het 45-jarige bestaan. Maar daarvoor hebben we wel een voltallig bestuur nodig en genoeg trainers om het brede aanbod voor jong en oud in deze wijk hoog te houden. We blijven naar manieren zoeken om de mensen te bereiken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.