Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voetbaltrainer en podcastmaker Gerard Bos: 'Onderschat dat niet: sommigen zijn twee dagen ziek als hun clubje verliest'

Amateurpodje is een nieuwe podcast over het regionale amateurvoetbal. Na vier afleveringen zoemt het bij de amateurclubs al rond. ”Ze hebben het er over als je in het weekend een wedstrijd bij ze gaat kijken”, heeft Gerard Bos gemerkt. Hij is behalve trainer van Hoeve Vooruit een van de makers van de podcast van RTV Oost en vertelde erover bij 1Twente Vandaag.

Rob Hoekschop

De podcast gaat over alles wat zich op en rond de velden van het regionale amateurvoetbal afspeelt. Over het trainerschap bij een amateurclub, over de transfers, over de jeugdopleidingen en ze misprijzen het gedrag van vervelende ouders langs de lijn bij hun voetballende kids.

Niets blijft onvermeld. Ook de zo gevoelige crypto-affaire rond een voetballer van HSC’21 in Haaksbergen werd niet gemeden. Gerard Bos is een van de vier makers van de podcast Amateurpodje van RTV Oost. Collega-trainer Paul Krabbe, voetbaljournalist Bert van Losser van RTV Oost en columnist Rick Ardesch - alias Rob Hoekschop - zijn de andere drie. Een bevlogen voetbalgezelschap, kun je wel stellen.

Voldoende gesprekstof

Bert van Losser was bij de lancering van Amateurpodje van mening dat er genoeg ruimte voor een dergelijke podcast is en daar sluit Bos zich graag bij aan. ”Er zijn zoveel clubs in de regio. Die leveren met elkaar voldoende gespreksstof op voor een wekelijkse podcast over het amateurvoetbal. We vinden dat daar in de media te weinig aandacht voor is. Onderschat het belang van zo'n club en met name het eerste elftal niet voor de trouwe supporter. Sommigen van hen zijn twee dagen ziek als hun clubje verliest."

“We kwamen aan bij een kleine kantine, waar we natuurlijk niemand vermoedden. Bleek die kantine propvol mensen te zitten. Er werd gekaart, gerookt en zelfs döner gegeten.”

FC Ulu Spor

Niet alleen clubs uit de hoogste regionen krijgen in de podcast aandacht. In Amateurpodje komt ook de vierde- en vijfdeklasser aan bod. En de mannen komen ook buiten Twente voor hun verhalen. Het is immers een podcast van RTV Oost.

Bos diept aan tafel bij 1Twente met genoegen mooie anekdotes op, die ook in de podcast voorbij komen. Zoals over die keer dat hij met z'n club op bezoek ging bij de Turkse club FC Ulu Spor in Zwolle: "Het was in coronatijd. Wedstrijden moesten dus zonder publiek. We kwamen aan bij een kleine kantine, waar we natuurlijk niemand vermoedden. Bleek die kantine propvol mensen te zitten. Er werd gekaart, gerookt en zelfs döner gegeten. Erg gezellig, maar je zult begrijpen dat wij niet naar binnen zijn gegaan, haha."

Voetbaldieren

Menig voetballer heeft onder Krabbe, Bos of Van Losser gevoetbald. Die laatste combineert zijn werk bij RTV Oost met het trainerschap. En zo hebben de trainers het eigenlijk allemaal naast hun dagelijkse werk gedaan, ofschoon Krabbe nog een periode fulltime bij PEC Zwolle heeft gewerkt. De podcastmakers kennen veel mensen in het wereldje en weten hoe de hazen lopen. Luister je naar de podcast, dan luister je vooral naar voetbaldieren, liefhebbers van het spelletje en mooie voetballers.

Zoals Bos, momenteel trainer bij VV Hoeve vooruit, Kevin Spanjaard noemt als de beste voetballer die hij is tegengekomen in de 35 jaar dat hij trainer is. ”Zonder enige twijfel. Die jongen ging van Glanerbrug, waar ik trainer was, via Go Ahead Eagles naar HSC'21. Wat een speler! Maar hij raakte geblesseerd toen hij tegen de eerste selectie van Go Ahead aan zat. Waar Erik ten Hag toen overigens trainer was.”

Blijvertje

Nieuwtjes worden afgewisseld met vaste items als de ‘vergeten voetballer’. En zo passeren spelers, trainers, clubs en randzaken wekelijks de revue. Of Amateurpodje een blijvertje wordt? Aan Gerard Bos zal het niet liggen: ”Zeker als er genoeg mensen met plezier naar luisteren. Want daar doe je het voor.”

240212 amateurpodje RTV OOST
Ardesch, Van Losser, Bos en Krabbe spelen elke maandagmiddag een 'Amateurpodje'.
Beeld: RTV OOST
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.