Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rioolgemaal Beckum wordt vervangen en komt op een veiliger plek te staan

240209 rioolgemaal beckum 2 FRANKLIN VELDHUIS
Rechts het afgegraven gat waar het nieuwe rioolgemaal straks komt, uiterst links is nog een glimp te zien van het huidige, verouderde gemaal.
Beeld: FRANKLIN VELDHUIS / 1TWENTE

Waterschap Vechtstromen gaat maandag 12 februari een begin maken met de vervanging en verplaatsing van het rioolgemaal in Beckum. Een klus die eind april afgerond moet zijn en ruim 4 ton kost. Dat is inclusief het nieuwe gemaal, dat ongeveer de helft van de kosten voor z'n rekening neemt.

Het rioolgemaal Beckum ontvangt het afvalwater van inwoners en bedrijven uit Beckum. Vanaf daar wordt het naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Hengelo gepompt. Het gemaal ligt pal naast de enige rotonde die het dorp rijk is: daar waar de Haaksbergerstraat en de Wolfkaterweg elkaar kruisen.

Lees verder onder de afbeelding.


240209 rioolgemaal beckum FRANKLIN VELDHUIS
Het huidige, verouderde gemaal, staat gevaarlijk dicht op de weg.
Beeld: FRANKLIN VELDHUIS / 1TWENTE

Gevaarlijke plek

De reden van de verplaatsing is dat het Beckumse gemaal op een gevaarlijke plek in de berm staat. Omdat sommige onderdelen niet meer goed functioneren en vervangen moeten worden, is nu gekozen voor sloop en nieuwbouw op een veiliger plek, zo'n twintig meter verderop, aan de overkant van de rotonde.

Een woordvoerder van Vechtstromen geeft uitleg: "Het gemaal stond er al toen destijds de rotonde is aangelegd. Daardoor kwam het dichterbij de openbare weg komen te liggen. Bij calamiteiten, maar ook bij regulier onderhoudswerk, staat onze onderhoudswagens deels op de weg. Je zult begrijpen dat dit onveilige situaties kan opleveren. Na de verplaatsing is dat probleem opgelost."

icon_main_info_white_glyph

108 rioolgemalen

Waterschap Vechtstromen is actief in 23 gemeenten in Overijssel, Drenthe en Gelderland. Voor het zuiveren van al het rioolwater in dit gebied, maakt het waterschap gebruik van 23 rioolwaterzuiveringen en 108 rioolgemalen, zoals die in Beckum.

Aangetast

Overigens zou verplaatsing niet aan de orde zijn geweest als de kapotte onderdelen eenvoudig vervangen hadden kunnen worden, vertelt de woordvoerder: "Omdat de betonput van het oude gemaal dusdanig is aangetast, moet deze vervangen worden. Toen dat duidelijk werd, is gekeken of nieuwbouw mogelijk was op een veiliger plek. En dat bleek het geval. Was er geen nieuwbouw nodig geweest, dan zou het oude gemaal op de huidige locatie gerenoveerd zijn."

Ingrijpende klus

Volgens de woordvoerder komen dit soort ingrijpende klussen zelden voor. Dat is ook niet zo vreemd: de levensduur van de betonput die nu vervangen wordt is z'n vijftig jaar. Elektrotechnische installatie worden gemiddeld na 15 jaar vervangen en pompen na 25 jaar,

icon_main_info_white_glyph

Omleiding en hinder

De uitvoering van het werk start op maandag 12 februari. In de periode van 19 maart tot 5 april worden fietsers omgeleid. Op dinsdag 19 maart en maandag 15 april wordt een gedeelte van het wegvak tijdelijk gestremd voor alle verkeer. Op vrijdag 26 april moet de klus geklaard zijn.

Overschakelmoment

Tijdens de bouw van het nieuwe gemaal is het oude gemaal nog in bedrijf. Als alle aansluitende leidingen zijn gelegd, vindt er een overschakelmoment plaats. Het oude gemaal wordt dan buiten werking gesteld en op hetzelfde moment komt het nieuwe gemaal in bedrijf.

240208 rioolgemaal beckum luchtfoto FOTO VECHTSTROMEN 1
Het oude rioolgemaal Beckum is gelegen naast de rotonde van de Haaksbergerstraat en de Wolfkaterweg. Het nieuw te bouwen rioolgemaal komt op de groenstrook nabij Beckum Palace.
Beeld: VECHTSTROMEN
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.